Új, LED technológiás lámpák világítják be hamarosan Siófok belvárosát, a foki-hegyi- valamint a kiliti városrészt. A városnak régi terve válik ezzel valóra, hiszen az új technológiával éves szinten 37 milliós költségcsökkentést érhet el az önkormányzat. A jelenlegi közvilágítás fenntartásának költsége jelentős, éves szinten több mint 62 millió forintos kiadással terheli a város büdzséjét. A meglévő nátrium lámpáknak nemcsak az energia igénye magas, de a karbantartási költségük is. Ez évente meghaladja a 8 millió forintot amiatt, hogy a már elavultnak nevezhető izzókat vihar után például rendre cserélni kell.

A LED technológia ezzel szemben az olcsóbb - éves szinten 21 millió forintos - üzemetetési költségeken túl számos előnnyel bír, ilyen többek között a lámpatestek 60-70 évre szóló élettartama. Nem elhanyagolható ugyanakkor az sem, hogy a LED lámpák homogénebb megvilágításának köszönhetően javulnak a látási viszonyok, minimális a lámpák okozta fényszennyezés, ráadásul a karbantartási költségük 60 százalékkal alacsonyabb a nátrium lámpákénál.
A korszerűbb közvilágítás megvalósítására Siófok pályázati úton 414 millió forintot nyert; a városnak az összköltség felét kell állnia. Az önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a kivitelezőt. A munkálatok november elején kezdődtek, és mindössze 6 héten belül be is fejeződnek. Az önkormányzat azt tervezi, hogy a jövőben a város további pontjain is korszerűsíti a közvilágítást.

Forrás: siófok.hu

Címkék: fényárban, úszik, közvilágítás, olcsóbb, Siófok, gazdaság