A jól hangzó kilométeradatok és a gyártási év mellett nem árt, ha tüzetesebben is megvizsgáljuk a megvásárolni kívánt gépjárművet. Érdemes az alábbi 5 pontból álló lista figyelembe vételével választani.

weltauto

1.    Jelöljük meg a célt!
Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk, milyen célra szeretnénk használni a gépkocsit. - Rendszeresen autóznánk hosszú távokra, családi kirándulásokat tervezünk, vagy csak a munkahelyükre szeretnénk járni vele? Gondoljuk át azt is, hogy városban, autópályán vagy földutakon használjuk majd leginkább. Mindezek összeírása után már jobban meg tudjuk fogalmazni, hogy milyen az ideális autó számunkra, és jelentősen csökken az esélye annak, hogy elcsábulunk egy szép, de céljainknak nem megfelelő gépjármű láttán - mondja Bárány Tibor, a Weltauto szakértője, a kaposvári Karg Autó szervizvezetője.

2.    Külső szemle és a motortér átvizsgálása
A kiválasztott autót mindig természetes fényben és tiszta állapotban nézzük meg, mert csak így tudjuk felderíteni az esetleges karosszéria és fényezési hibákat. Ellenőrizzük a karosszéria elemek találkozását, az illesztéseket, figyeljünk a hézagokra, lemezhullámokra. - Érdemes festékvastagság mérővel is megvizsgálni a korábbi töréskárok nyomait. Nézzünk be a motortérbe, vizsgáljuk meg a hűtő- és víztartályokat, valamint az esetleges sérüléseket, repedéseket. Ugyanakkor vegyük figyelembe a gépkocsi életkorát, a futott kilométereket és legyenek reálisak az igényeink ár-érték arány tekintetében is – javasolja Bárány Tibor.

3.    Nézzünk be az utastérbe kicsit más szemmel!
Vegyük észre az árulkodó jeleket és ne tévesszen meg bennünket a felületes tisztaság. Figyeljünk a pedálkopásra, az ülések, a váltó és a kormány állapotára. Gyanús lehet, ha ezek nagyon újszerűek, vagy láthatóan cserélve voltak. A beázások nyomaira, az ülések állapotára, a hiányos, repedt elemekre is figyeljünk, és próbáljunk ki minden eszközt a kocsiban (ablakemelő, ablaktörlő, tükörállítás, rádió, stb.).

weltauto

4.    Ellenőrizzük a papírokat és próbáljuk ki az autót!
Nézzük át az autó papírjait, és kérjük el a szervizkönyvet. Amennyiben a tulajdonos nem rendelkezik szakszerűen vezetett szervizkönyvvel, akkor próbáljuk meg bekérni a javításokat igazoló dokumentumokat, számlákat, amelyek alapján a korábbi javítások visszaellenőrizhetők. A kiválasztott autót mindenképpen vigyük el egy próbakörre, amelynek során ellenőrizzük a kormány, a fék, a váltó működését, és figyeljünk az esetleges zajokra, zörejekre.

5.    Kérjük szakember segítségét!
Az adás-vétel lebonyolítása előtt, az eladóval közösen vigyük el egy márkaszervizbe az autót, ahol egy szakértői átvizsgálás során teljes pontossággal felmérhető az autó állapota, lekérhető az előélete, és az apróbb hibák is kiderülnek. - Egy próbakör során a szakember könnyebben felfigyel a furcsa zajokra, és felhívja figyelmünket a meghibásodásokra. De a legjobb, ha eleve olyan kereskedésből választunk autót, ahol eladás előtt a gépjárműveket átvizsgálják, a szükséges javításokat elvégzik, és az eladott autókra garanciát vállalnak – teszi hozzá a Weltauto szakértője.

Az Ön Weltauto kereskedése:

Karg Autó Kft.
7400 Kaposvár
Árpád u. 39.

Címkék: kereskedés, használtautó, átvizsgálás, Weltauto, Kaposvár, gazdaság