A határtmetsző vízfolyások zömét korábban nem az állam kezelte. A kizárólagos állami tulajdon rendezésekor kerültek ezek a vízfolyások a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kezelésbe. Márk László műszaki igazgató-helyettes elmondta: Az érintett szakaszokon a délszláv háború idején aknákat helyeztek el, emiatt a fenntartást nem volt lehetőségünk elvégezni. Ezért a fejlesztést megelőzően 5 vízfolyás aknamentesítését kellett elvégezni. Három darab gyalogság elleni taposóaknát találtak és távolítottak el szakszerűen.

A projekt több különálló tájat ölel fel a magyar-horvát államhatár melletti Somogy és Baranya megyei területeken. A fejlesztés célja, hogy az érintett 10 vízfolyás - Bara-patak, Borza patak, Illocskai-csatorna, Illocskai Keleti ág, Karasica vízfolyás, Karasica szívó vízfolyás, Sároki vízfolyás, Tapolca-patak, Topolyás árok, Dombó-csatorna – képes legyen levezetni a csapadékot, ezáltal biztosítva a vizek mennyiségi és minőségi védelmét.

A megfelelő mederszelvény kialakításakor kitermelt iszapot egykori bányagödrök feltöltésére, vagy éppen hulladéklerakók rekultivációjához használtak fel.

A Sároki-vízfolyást kivéve a fejlesztéssel érintett szakaszok zöme külterületen helyezkedik el.  A határtmetsző vízfolyások rendezése külterületen a medrek 10%-os valószínűségű (átlagosan 10 évente előforduló rendkívüli csapadék), illetve belterületen 3%-os valószínűségű (átlagosan 33 évente előforduló rendkívüli csapadék) vízhozamra történő kiépítését célozta meg.

A projekt keretein belül épített, felújított árkok hossza több, mint 6,5 km, továbbá 14 műtárgyat építettek át vagy újítotak fel és a Karasicán 163 méter depóniát rendezték. A fejlesztéseknek köszönhetően az árkok jelen állapotukban képesek levezetni a nagyvízi vízhozamokat, az érkező csapadékvizet és az érintett medrek gépi eszközökkel is fenntarthatók.

A pályázatnál fontos szempont volt a magyar-horvát vízgazdálkodási együttműködés és nemzetközi vízgazdálkodási kapcsolatokkor megfogalmazott feladatok végrehajtása, tekintve hogy a fejlesztés (vízrendezés) közvetlenül az Európai Unió határán valósult meg. A projekt végrehajtása így a magyar-horvát kétoldalú megállapodásokban rögzített előírások illetve a vonatkozó EU irányelveknek megfelelően történt.

A projekt hazai költségvetési forrásból és az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Címkék: vízfolyások, aknamentesítés, dél, támogatás, Somogy, gazdaság