Az egyik hazai piackutató szerint a jövőre életbe lépő trafiktörvény miatt a feketekereskedelem tovább bővülhet, és több kisbolt is bezárhat, amiért nem árulhatnak dohányárut.

Ülésbe rejtett cigaretta, lisztnek vagy bonbonnak álcázott dohányáru. Ilyen és ehhez hasonló trükkökkel próbálkoztak az illegális cigarettacsempészek.

- 30 százalékos növekedést állapítottunk meg a felderített cigaretta vonatkozásában. Az idei évben több mint 210 ezer szál cigarettát foglaltak le a kollegák, ennek jelentős része az M7-es autópályán történt - mondta a Vám- és Pénzügyőrség somogyi igazgatóságának igazgató-helyettese, Türgyei Róbert.

Ha 30 százalékkal nem is, de hét év után idén először újra nőtt a feketekereskedelem aránya az elmúlt évhez képest.

Az elmúlt másfél éves időszakban háromszor emelték a dohányáru jövedéki adóját. Jövőre pedig a kormány döntésének értelmében 44 ezer dohánybolt helyett mindössze 7 ezer lesz az országban. A kisboltosok szerint ez leginkább nekik jelent majd hátrányt.

- Csak a multiknál, egy pár üzletnél lesz cigaretta, a dohányosok mást is vásárolnak, ezáltal azok az üzletek, ahol nem árulhatnak dohányárut, igencsak nagy forgalomkiesést fognak elszenvedni - vélekedett Stickl Gábor bolttulajdonos.

A kormány szándéka pedig az, hogy a családi és kisvállalkozásoknak kedvezzen. A trafikok nyitásához szükséges koncessziós díj ugyanis alacsony lesz, így a kormány ígérete szerint bárki megengedheti majd magának, hogy trafiktulajdonos legyen.

Tavaly több mint 20 ezer ember halt meg ebben a betegségben Magyarországon. A kormány az új rendszertől a cigaretta fogyasztás visszaesését is várja. A kaposvári kórházban azonban egyelőre évről évre többen fordulnak meg tüdő, illetve légúti panaszokkal.

- Ami legnagyobb betegszámot tesz ki, ami a cigarettának tudható be az úgynevezett obstruktív tüdőbetegség, ami idült hörhurutnak az egyik válfaja, ahol a hörgők beszűkülése megfigyelhető - tájékoztatott a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Dr. Rakvács Marianna.

A tüdőrák kialakulásában egyébként nagy szerepe van a dohányzásnak. A statisztikák szerint a tüdődaganatosok 80 százaléka dohányos.

Címkék: füst, dohány, cigaretta, trafik, gazdaság