Egy kaposvári nő az utolsó pillanatban kapott észbe, és rákeresett a cégre az interneten. Kiderült, hogy emberek tömegeit verték át. A munkaügyekkel foglalkozó szakemberek szerint csak ellenőrzött cégekkel érdemes szóba állni.

Sokan találták kedvezőnek, hogy nyelvtudás nélkül foglalkoztatnak Ausztriában. Csábító volt az 1800 eurós fizetéssel kecsegtető hirdetés. Benkő Istvánné is azonnal telefont ragadott, hogy megtudja a részleteket, a hirdetésben azonban nem szerepelt telefonszám. Ezért levelet írt nekik. A cég azonnal válaszolt, hízelgő ajánlatot tettek.

- Van egy egész lista arról, hogy mik a feltételek, milyen juttatásban részesülünk, milyen szálláson leszünk elszállásolva, napi háromszori étkezés, olyan kicsit kecsegtető a dolog – mondja az asszony.

A hölgynek az a 4 ezer forintos csekk lett gyanús, amit a levélhez mellékeltek. Az interneten nézett utána, hogy valóban létezik -e a Bt. Több oldalon is olyan kommenteket olvasott, hogyha befizeti, átverés áldozata lehet.

- Ez nem újdonság számunkra, szinte minden évben feltűnnek hasonló trükkök – teszi hozzá a Somogy Megyei Békéltető Testület elnöke. Novák Ferenc

szerint minden esetben meg kell győződni arról, hogy egy hirdetés mögött valós cég áll-e.

- A békéltető testületnél tudunk céginformációt is adni az olyan cégekről, amelyek a cégbíróságnál bejegyzettek azokról mi minden adattal rendelkezünk és tudunk jó tanáccsal szolgálni a fogyasztóknak – mondja a békéltető elnöke.

Nemcsak Somogyból, az ország minden részéből egyre többen döntenek úgy, hogy szerencsét próbálnak külföldön. A megyéből tavaly négyezren vállaltak munkát az országhatáron túl. A legtöbben nyelvtudás nélkül keresnek állást. Az ilyen hirdetések között van azonban a legtöbb átverés.

- Működik a szervezeten belül egy Eures tanácsadói rendszer, ahol hitelesen eltudjuk mondani, hogy mondjuk milyen üres állás helyek vannak, és hogy milyen feltételekkel lehet betölteni, és gyakorlatilag nem kerül abba a helyzetbe a leendő munkavállaló, hogy kimegy és ott hamis információk alapján rossz helyzetbe kerül – mondja a SMKH Munkaügyi Központ igazgatója, Szikra László.

A Munkaügyi Központ tavaly több mint 2000 fiatalnak adott tanácsot. Közülük csaknem 10 százalékuk el is helyezkedett.

Címkék: kecsegtető, állás, tavaly, központ, munka, gazdaság