Ne feledjük, ahhoz, hogy télen kellemes meleg legyen a lakásunkbanbiztosítanunk kell az égéshez szükséges feltételeket. A megfelelőtüzelőanyag mellet folyamatosan szükség van az égéshez szükséges levegőutánpótlás biztosítására, valamint a keletkezett mérgezőfüstgázok elvezetésére.

Mielőtt befűtünk vizsgáljuk meg a fűtőberendezésünket, hogy az utolsó használat óta nem érte- e olyan károsodás (repedés, korrózió, samott kiégése), amely gyújtásiveszélyt jelenthet a környezetére, vagy a mérgezőgázok kiáramlása miatt veszélyt jelenthet ránk. Minden fűtési szezon előtt vizsgáljuk meg, hogy a kéményünkön elvégezték-e a kötelezőidőszakos felülvizsgálatot, tisztítást. Ha nem akkor keressük meg a területileg illetékes kéményseprő szolgáltatót. A vizsgálatkor ne feledkezzünk meg a fűtőberendezés és a kémény közötti  kapcsolatot jelentőfüstcsőről sem, nézzük meg annak rögzítését, és tömörségét, mert ezzel is életveszélyes állapotot kerülhetünk el.

Végül, de nem utolsó sorban ellenőrizzük, hogy a nyíltlángú fűtőberendezésünk működéséhez szükséges folyamatos égési levegőutánpótlás biztosított-e. Ez utóbbi apró figyelmesség Magyarországon évente 20-30 ember életét mentheti meg a „csendes gyilkosnak” is nevezett szénmonoxid mérgezéstől.

A szénmonoxid mérgezésben elhunytak száma évről évre növekszik az egyre „jobb”, légmentes zárást biztosító nyílászárók és a  körültekintés nélkül beépített konyhai és fürdőszobai szag- és páraelszívók, valamint kandallók beépítése miatt. Ha a lakótérben lévő gázkazánunk nem zárt égésterűúgynevezett „turbó” kazán, hanem az égéshez szükséges levegőt a lakótérből szívja, soha ne használjunk a működése alatt kültérbe vezetett elszívó ventillátort, kandallót, mertezek képesek a kazán működése során keletkezőégéstermékeket köztük a színtelen, szagtalan, de nagyon kis koncentrációban is mérgezőszénmonoxid kéményből a lakótérbe történővisszaszívására.

A gázárak emelkedése, a kandallók tűzének kellemes látványa, a nosztalgia miatt egyre több lakásban jelenik meg a gázfűtés mellett a szilárd tüzelésűfűtőberendezés. A gázfűtés jegyében eltelt évtizedek miatt sokaknál feledésbe merültek, vagy a fiatal generációnál kimaradtak azok a fontos tapasztalatok, amelyek elengedhetetlenek a szilárdtüzelésűkályhák biztonságos használatához. Feledésbe merültek a tüzelőanyagok tárolásával, biztonsági távolságával kapcsolatos ismeretek, a tűzgyújtás és a tűz újra élesztésével kapcsolatos biztonsági szabályok. Fontos, hogy a hamut nem éghetőanyagú edénybe gyűjtsük, azt ne ürítsük éghetőanyagok környezetébe, szemetes kukába, stb. Nagyon szép látvány a kandalló előtt a puha szőnyeg, vagy állatbőr, de ezt egy kipattanó szikra könnyen lángra gyújthatja.
Reneszánszát éli a gázkazán mellett a cserépkályha, kandalló, szilárdtüzelésűkazán központi
fűtési rendszerbe integrálása, mely nem kellően átgondolt kialakítása és kellőszakértelem  hiányában a fűtési szezon kezdetén évről évre emberéleteket követel.

Ezeknél a vegyes rendszereknél minden begyújtásnál ellenőrizzük az elzáró szerelvények
megfelelőállását.

Nagyon fontos, hogy mindig a kályhának megfelelőés jó minőségűfűtőanyagot használjunk.
A nem megfelelő, pl. vizes tűzifa használata eleinte koromlerakódáshoz, majd kéménytűzhöz
vezet.

A régebbi építésűépületeknél jellemző, hogy a kéménybe épített fagerenda beizzik, majd begyullad. A padláson járva érdemes meggyőződni a gerendák elhelyezkedéséről, nincsenek-e beépítve a kémény szerkezetbe. Amennyiben a födém miatt ezt nem lehet vizsgálni, a kéményseprőszolgáltatónál kezdeményezni kell a kémény belsőkamerás vizsgálatát. A kémények alsó illetve felsőrészén a tisztítás miatt nyílásokat létesítenek, melyeket egy nem éghetőanyagú ajtóval lezárnak. Ha ezek az ajtók hiányoznak, repedtek, sérültek a forró égésgázok és az égési szikrák a kéményből kijutnak és kijutva tüzet okozhatnak.
Külön gondot kell fordítani az olaj-, benzinkályhák; a palackos propán-bután gázzal üzemelő
fűtőberendezések biztonsági szabályainak betartására - tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei katasztrófavédelmi szóvivője, Gaál Attila.

Tanácsok röviden:
- Évente egyszer a fűtési rendszert szakemberrel felül kell vizsgáltatni és ki kell tisztíttatni!
- Ismerni kell saját fűtési rendszereink tökéletes működését!
- A kályhák körül ne tároljunk tüzelőanyagot!
- Ne szárítsunk a fűtőkészülékek tetején!
- Lazán hordott ruhaneműben ne tartózkodjunk a fűtőtest, tűzhely közelében!
- A szobai, konyhai függönyök is legyenek távol a tüzelőhelyektől! Még a szél sem fújhatja a kályha, és a tűzhely fölé azt!
- A megfelelőbiztonsági szinttel rendelkezőautomata kazánokon kívül a fűtőberendezést nem szabad ellenőrzés nélkül hagyni!
- Vastag hőszigetelőkesztyűvel dolgozzunk, amikor forrótárgyakat kell megfognunk!

A kéménnyel kapcsolatos tűzkeletkezési okok:
- Kéménybe rakódott korom
- Kéménybe épített éghetőgerenda
- Koromzsák/tisztítóajtó hiánya, nyitott-, repedt állapota
- Repedt kéménytest
- Füstcsőhelytelen bekötése
- Szakszerűtlen kürtőtoldás

Címkék: átvizsgálás, tanácsok, fűtés, kályha, kémény, gazdaság