Somogyban kétszáznál is több település szeretne most élni a lehetőséggel.

Mezőcsokonya polgármestere annak a helytörténeti gyűjteménynek a darabjait sorolja, amelyek jobb híján, most még egy üres szobában porosodnak. Azonban, ha a mostani pályázaton sikerrel szerepelnek, akkor méltó helyükre kerülhetnek ezek az értékek is.

A tárolásra kijelölt ingatlan ma még romos, a kemence vasajtaját is ellopták, de a településvezető szerint 10 millió forintból rendbe  lehetne hozni az épületet. A településvezető szerint az a szerencséjük, hogy a tájház ötletét több mint két évtizede dédelgetik, így most már csak a pályázat beadása van hátra.

Mezőcsoknya rutinos pályazatírónak számít. Támogatással újították fel a többi között az óvodát és az iskolát, de így korszerűsítették a víz- és a villanyhálózatot is. A mostani pályázati körben kétszáznál is több somogyi település lehet érintett.

- A falumegújítási jogcímre döntően önkormányzatok és egyesületek szoktak pályázatokat beadni, hiszen nekik éri meg, mert a támogatási arány náluk sokkal jobb, mintha egy vállalkozás adná be, náluk ez valamikor 85-100 %-os támogatási arány van - mondta a vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Búsi Lajos.

Újdonság, hogy az épületek külső renoválása mellett, most a belső építészeti munkákra is lehet forrást szerezni. Az elbírálás ideje fél évre rövidül, szemben a korábbi másfél éves átlaggal.

Kevesebb pénz jut viszont a játszóterek felújítására. A döntéshozók szerint azért, mert a korábbi pályázatok esetében ennél a jogcímnél történt a legtöbb visszaélés.

Címkék: vidék, pályázat, unió, falu, gazdaság