Mint arról korábban beszámoltunk: az esős idő miatt pezsgő-koccintással kezdték meg az idei kampányt a cukorgyárban. A tervek szerint 800 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel, amit hazai alapanyagból akarnak biztosítani. A tervek szerint idén is a megengedett 105 ezer tonna cukrot gyártják le.

A közlemény szerint a termelők 2006-ban elestek az elkülönített cukortámogatástól, ugyanis a hazai jogszabályok nem tették lehetővé az uniós forráshoz való hozzájutást.

A cukorrépa-termelők az Európai Unió Bíróságához fordultak. A testület 2009-ben az eredeti nemzeti szabályozást az európai uniós szabályozással ellentétesnek ítélte meg - emlékeztet a VM.

Ez év októberétől a kormány kifizeti az érintett gazdálkodóknak a 240 millió forintos támogatást, amelyhez a jogszabályi környezet megteremtését az EU Bíróság döntését követően sem biztosította az előző kormány. Több mint 300 gazda kaphatja meg az évek óta elmaradt támogatását - hangsúlyozza közleményében a szaktárca.

A VM arra is emlékeztet, hogy Magyarországon a rendszerváltozás idején még 12 cukorgyár működött. A privatizációkor az üzemek külföldi tulajdonba kerültek, majd az EU 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára mindössze egy, külföldi tulajdonban lévő cég működik Kaposváron, ahol csupán a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő.
A közlemény szerint a szocialista kormányok idején az uniós csatlakozáskor kiharcolt 402 ezer tonnás magyar cukorkvóta 75 százalékát visszaadta az ország Brüsszelnek. Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így az ország importra szorul - adta hírül az MTI.

Címkék: Vidékfejlesztési Minisztérium, támogatás, cukorrépa, gazdák, Kaposvár, gazdaság