Jövőre nem biztos, hogy lesz forrás, így csak azok az önkormányzatok szabadulhatnak meg a drága tehertől, amelyek gyorsan még idén meg tudnak egyezni a bankkal és a kivitelező céggel.

Nem szeretnének újra mellé lőni az önkormányzatok a mostani tárgyalásokon. Megtették ezt már korábban. Nagybajomnak például az építési költségek több, mint ötszörösét kell visszafizetnie a kivitelezőnek 15 év alatt.

- Csaknem 70 millió forint az éves fizetendő bérleti díjunk. Nem tudjuk kifizetni, ebben az évben egy havit sem tudtunk kifizetni. Körülbelül olyan 140 millió forinttal tartozunk most már a kivitelezőnek - mondta Nagybajom polgármestere, Czeferner Józsefné.

Magyaratád is büszkélkedhet egy 2006-ban épült sportcsarnokkal. Kong a csarnok az ürességtől. Délelőttönként a kötelező iskolai tornaórákra nyitják csak ki, délután pedig néhány fiatal jár le kondizni. Évente 28 millió forintot kellene fizetniük, de 2 éve csak néhányszor sikerült a havi bérleti díjat kigazdálkodni. Ők is várják az állam segítségét.

- A tervek szerint az is van, hogy átadják az önkormányzatoknak és megpróbáljuk mi úgy üzemeltetni, hogy minél kisebb költségből gyakorlatilag ezt megoldani - mondta a Magyaratád polgármestere, Törzsök Róbert.

A megyében Nagybajom és Magyaratád mellett még Szennában, Csurgón és Somogyjádon van PPP konstrukcióban épült sportcsarnok. Ezeket is megvenné az állam.

- Vagy a követelést vesszük meg, a banki követelést és ezen keresztül váltjuk meg a beruházás értékét, vagy pedig megvizsgáljuk, hogy a projektcég, amelyben gyakorlatilag csak a beruházás van, a projektcéget megvéve vesszük meg a beruházást - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Hegmanné Nemes Sára.

Országosan 12 milliárd forint van ezek kiváltására. De csak azok az önkormányzatok járnak jól, amelyek a leggyorsabban tudnak megegyezni az árról. Ők már idén megszabadulhatnak a több milliós bérleti díj terhétől. Jövőre ugyanis nem biztos, hogy lesz forrás a kivásárlásra.

Címkék: ppp, csarnok, nagybajom, torna, gazdaság