Mint arról korábban beszámoltunk: májusban már ismert volt, hogy a Dél-dunántúli régió székhelye Kaposvár lesz, azonban akkor telefonos megkeresésünkre később ígért tájékoztatást a Kapos Volán Zrt. volt vezérigazgatója.

Napirenden van a közösségi közlekedés megreformálása, az új struktúra kialakítása viszont nem egy gyors jogi szintű változtatás lenne, hanem fokozatos átalakítás - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára. Hegmanné Nemes Sára kifejtette: a cél az, hogy a vasúti és a közúti közösségi közlekedés ne egymás konkurenciája legyen, együttműködésre van szükség.

Ahogy a MÁV-nál két társaságot alakítanak ki ezekben a hónapokban, az egyik a pályavasút, a másik a személyszállítási üzletág, úgy a Volán esetében a 24 kisebb társaságból lenne idővel a MÁV-val azonos súlyban lévő hét regionális - folytatta a tervek felsorolását az államtitkár. Hegmanné Nemes Sára azt mondta: a hét régiót már kialakították és a vezetőket is kiválasztották, nekik most az a feladatuk, hogy előkészítsék a szervezeti átalakulást, hiszen a Volán-társaságok eltérő gazdasági- és bérszínvonalon vannak.

A hét régió a következő:
1. Észak-magyarországi régió: Borsod Volán Zrt., Hajdú Volán Zrt., Szabolcs Volán Zrt. (székhely: Miskolc)
2. Dél-alföldi régió: Bács Volán Zrt-, Kőrös Volán Zrt., Kunság Volán Zrt., Tisza Volán Zrt., (székhely: Szeged)
3. Dél-dunántúli régió: Gemenc Volán Zrt., Kapos Volán Zrt., Pannon Volán Zrt. (székhely Kaposvár)
4. Északnyugat-magyarországi régió: Bakony Volán Zrt., Balaton Volán Zrt., Kisalföld Volán Zrt., Somló Volán Zrt., Vasi Volán Zrt., Zala Volán Zrt. (Székhely: Zalaegerszeg)
5. Közép-magyarországi régió, nyugati körzet: Alba Volán Zrt., Vértes Volán Zrt. (székhely: Tatabánya)
6. Közép-magyarországi régió, keleti körzet: Agria Volán Zrt., Hatvani Volán Zrt., Jászkun Volán Zrt., Mátra Volán Zrt., Nógrád Volán Zrt. (székhely: Szolnok).
7. Budapest: Volánbusz

A vasúti és a Volán menetrendeket jövőre már összehangolják, ami azt jelenti, hogy a buszok menetrendje a vasúthoz igazítva változik majd. Az átalakítás sarokköve lenne az utazási kedvezmények rendszerének felülvizsgálata. Korábban többször is elhangzott, hogy a különböző kedvezményekre jogosultak száma mintegy 7 millió, akik több mint 40 jogcímen kaphatnak kedvezményt, ennek mértéke 50 százalék és a díjmentesség között mozog. Egyelőre csak az az ötlet derült ki, hogy az utazási kedvezményt csúcsidőn kívül lehet majd igénybe venni, további terveket nem tudni, csak azt, hogy jövő év januárjától várhatóak nagyobb változások.

(inforadio.hu)

Címkék: fokozatos átalakítás, Volán-társaságok, régiós központ, Dél-dunántúli régió, Kaposvár, gazdaság