A közös képviselők szerint szükség is van a szigorításra, mert tapasztalataik szerint az emberek egyre nehezebben tudják fizetni a sokszor 10 ezres havi költséget.

15 éve festették ki utoljára az egyik kaposvári lépcsőházat, így most már ráférne a felújítás. Ez azonban több millióba kerülne. Pont annyiba, amennyivel egyes lakók tartoznak.

- Első kézből megkapják a felszólítást tőlem. Erre reagálnak a legtöbben, de sajnos van, aki megvárja az ügyvédi felszólítást akkor indítjuk el a végrehajtást. Most néhány ilyen eset van - mondta a Léba 2008. Társasházkezelő Kft. ügyvezetője, Balla Béla.

A tapasztalatok szerint azonban sok helyen már lerövidült ez a folyamat, mióta elég egyszerűen egy fizetési meghagyást küldetni a közjegyzővel.

- Nekünk 3 napon belül ki kell bocsájtanunk természetesen, akkor ha a jogosult vagy a képviselő megfelelő módon töltötte ki a kérelmet - mondta a közjegyző, Sauer Csilla.

A nemfizetőknek 15 napjuk van fellebbezni, de ha nem teszik, akkor akár egy hónapon belül is behajthatják tőlük a tartozást. A somogyi közjegyzőkhöz egyébként havonta több száz fizetési meghagyás érkezik, ezeknek azonban csupán néhány százaléka érinti a közös költséget. A társasházkezelők tapasztalatai szerint pedig egyre többen egyre nehezebben fizetik a közös költséget, amely Kaposváron például 5 ezer forinttól akár 15 ezer forintig is terjedhet havonta.

Címkék: társas, közös, költség, ház, pénz, gazdaság