Mind a 19 megyében és a fővárosban is folyamatosak az egyeztetések a kormányhivatalok és az önkormányzatok között az átadandó feladatokról, még eldöntendő kérdésekről, és sorra születnek a helyi képviselő-testületek által jóváhagyott megállapodások, amelyeket a jogszabály szerint október végéig kell megkötni. A járási hivatalok januárban kezdik meg működésüket, amelyek a vidéken élőknek különösen nagy segítséget és könnyebbséget fognak jelenteni az ügyintézésben.

Országszerte 175 járási és 23 kerületi hivatal kezdi meg működését a kormányhivatalok kirendeltségeként 2013. január 1-jétől.

A járási hivatalhoz kerülnek az okmányirodák, egyes gyám- és gyermekvédelmi, szociális igazgatási, családtámogatási ügyek, köznevelési feladatok, menedékjog, egyes építésigazgatási feladatok, egyéni vállalkozói tevékenység engedélyezése, egyes kommunális, állategészségügyi, vízügyi hatáskörök, a helyi védelmi bizottságok vezetése.

A szabálysértési feladatok már 2012. április 15-től a kormányhivatalokhoz kerültek. A feladatellátáshoz kapcsolódó ingó-és ingatlan vagyonra az állam ingyenes használati jogot kap az önkormányzatoktól.  A megyei és fővárosi kormánymegbízottak, több helyen – így Somogy megyében is - járási biztosok segítségével,  már hónapok óta  tárgyalnak az átadás – átvételi megállapodásokról a településvezetőkkel. Ez nem csak a járási székhelyekre vonatkozik, hanem minden olyan településre, ahol  lesz járási hivatali ügyintézés.

A kisebb településeken a járási hivatal vagy állandó  kirendeltségeket tart majd fenn, vagy települési ügysegédek fognak ügyfélfogadást tartani.

A jegyzőktől  nagyszámban átvett feladatokkal a járási hivatalok átveszik azokat a közszolgálati tisztviselőket, akik jelenleg ezeket az államigazgatási feladatokat eddig a polgármesteri hivatalokban végezték, garantálva számukra az eddigi bérüket.  A járási hivatalok megalakulását követõen, következõ lépés a kormányablakok számának bővítése lesz, a jelenlegi 29-ről 300-ra. Így megsokszorozódik országszerte az ügyfélszolgálatok száma, valamint az ott elintézhető ügyek száma is nőni fog. A megszaporodott feladatokkal párhuzamosan megkezdődött a felkészült és az ügyfélszolgálati munkára rátermett tisztviselők toborzása és kiválasztása.

Címkék: járások, hivatalok, jegyző, önkormányzatok, megállapodás, gazdaság