Készül a csizma sarka az egyik kaposvári cipészműhelyben. Jövőre már az egyszerűsített adó miatt több pénz maradhat a vállalkozónál.


- Most 80 ezer forint körül fizetünk járulékot, jövőre úgy tudom, hogy 50 ezer forintra változik. Most ez annyiban lesz nekem könnyebbség, hogy 100 forint kiadáshoz nem 300-at, hanem 250-et is elég lesz csinálni, hogy meg tudjunk élni - mondta a cipész, Cserván Gábor.

Főállású kisadózóként havi 50 ezer, nem főállásúként 25 ezer forintot kell fizetni 6 millió forint bevételig. Efölött a különbözet 40%-át. A tételes adó kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, az egészségügyi-, a szociális- és a szakképzési hozzájárulást.

Valószínűsíthető, hogy nagyon megéri a vállalkozásoknak a kisadózók adóját választani.. - Ezt már a könyvvizsgáló mondja. Hozzáteszi: egyszerűsége miatt is sokan választhatják.

- Nagyon alaposan meg kell számolni minden vállalkozásnak saját mutatói szerint, hogy hogyan alakulnak a dolgai, de valószínűsíthető, hogy az evát és az ekhót is kiváltja ez az 50 és 25 ezer forintos tételes adó - tette hozzá az Adó és Számvitel Kft. könyvvizsgálója, Papné Vörös Judit.

A kisvállalati adó 16 %. 25 dolgozóig vehető igénybe, ha az elszámolandó bevétel nem haladja meg az 500 millió forintot.

- Ha ezeket sikerül úgy végrehajtani, mint ahogy a tervezetben van, akkor segítenénk azokon a kisvállalkozásokon, amelyek most perpillanat nagyon hátrányos helyzetben vannak, értsd az építőipar, szolgáltatás, kereskedelem - tájékoztatott a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, Budai Ferenc.

Úgy számolják, hogy az új adók révén januártól mintegy 50 milliárd forint marad a hazai kisadózók és kisvállalatok zsebében.

Címkék: könnyítés, vállalkozó, adó, változás, pénz, gazdaság