Az esedékességig meg nem fizetett késedelmi pótlék adótartozásnak minősül, ennek megfelelően a végrehajtási eljárásban alapvetően ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint bármely más adónemen fennálló hátralékra.

Ha az adózó folyószámláján csak késedelmi pótlék hátralék van, akkor is megindulhat a végrehajtási eljárás ugyanúgy, mint ha az adózónak egyéb adónemen lenne tartozása.

Amennyiben az adózó bejelentett bankszámlával rendelkezik az első végrehajtási cselekmény az inkasszó kibocsátása. A tartozás behajtása érdekében az adóhatóság jogosult az ingó illetve ingatlan vagyon árverezésére is.

A végrehajtási eljáráskor az adóstól behajtott teljes tartozás a késedelmi pótlék speciális felszámítási módja miatt nem minden esetben jelenti azt, hogy az adózó végleg „megszabadult” a tartozástól.

Abban az esetben ugyanis, ha a hátralékot kiegyenelítették és ezzel egyidejűleg a végrehajtási cselekmények feloldása is megtörténik, a tőketartozás megfizetésének napjáig felszámított késedelmi pótlék kötelezettséget a következő naptári év november 15-én felszámítják és annak megfizetése természetesen az adózó kötelezettsége.

Abban az esetben, ha késedelmesen történik az adótartozás rendezése, érdemes a hivatal honlapján megkeresni a pótlékszámító segédprogramot (http://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/potlekszamitas) és annak segítségével meghatározni a fizetendő késedelmi pótlék összegét. Így az azonnal ismert és rendezhető lesz, és elkerülhetővé válik a végrehajtási eljárás - tájékoztatott a NAV Baranya Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Barlai Krisztina.

Címkék: adótartozás, késedelmes rendezés, végrehajtás, adós, NAV, gazdaság