Ezt a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után.

A kormány a nap folyamán be is nyújtotta a parlamentnek az erre vonatkozó indítványát, amely kezdeményezi a játéktermek és az elektronikus kaszinók megszüntetését.

Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő közös sajtótájékoztatójukon indoklásul kifejtették: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt - mint arról Orbán Viktor miniszterelnök tájékoztatta a kabinetet - súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek. Lázár János megjegyezte ugyanakkor, hogy "a mi politikai családunk krédójával" önmagában ellentétes a szerencsejáték, így további szigorítást tart szükségesnek a kormány, bár a korábbi 25 ezer helyett már ma is csak körülbelül 4.500 játékgép működik.

A parlament ezért - kivételes sürgős eljárással - várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek - mondta az államtitkár. Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat.

Navracsics Tibor tárcavezető hétfő délben terjesztette a Ház elé a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítási javaslatát, amely kimondja, hogy pénznyerő automata kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető. Az indoklás szerint a játékterem kategóriájának eltörlésével, üzemeltetésének tilalmával "jelentősen csökken a szerencsejáték káros hatásait elszenvedő polgárok köre".

A játéktermek mellett az elektronikus kaszinókat is megszüntetné a kabinet. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba, és ezt követően a már kiadott játékterem-engedélyek is hatályukat veszítenék - írja az MTI.

Címkék: pénznyerő, betiltás, játékgép, kormány, automata, gazdaság