Pécsen év eleje óta működik az úgynevezett Poldi bácsi program, melyben nyugdíjasok látják el a parkőri feladatokat. Az ő példájukat másolva sok önkormányzat belátta: elrettentő ereje lehet az őrök jelenlétének.

A Kaposvári Városháza sajtóreferense, Répás Orsolya a KaposPontnak elmondta: Kaposvár 36 körzetre van osztva, mindegyiknek van egy felelős közterület-felügyelője, aki folyamatosan járőrözik az adott területen. Ha a lakók bármilyen szabálytalanságot vagy problémát látnak, a város honlapján megtalálják a körzetért felelős felügyelő mobilszámát és azonnal értesíteni tudják. A városban a közterület-felügyelők látják el azt a feladatot, amit Pécsen a Poldi bácsi programban résztvevők.

Délután illetve a kora esti órákban újabb szolgálat indul, akik már kimondottan a parkokat és a játszótereket járják végig. Őket néha rendőrök vagy gyermekvédelmisek is elkísérik. A nagyobb parkokban emellett (Cseri park, Berzsenyi park, Színház park) parkőrök teljesítenek szolgálatot. Ők nemcsak a rendért felelnek, de a park karbantartásáért is - ősszel a lehullott lombot gereblyézik őssze, máskor bokrot is metszenek.

A Poldi bácsi programot egy 1979-es, az Égigérő fű című magyar filmsorozat főszereplőjéről nevezték el.

Címkék: parkőrök, Poldi bácsi program, közterület, Pécs, gazdaság, Kaposvár