A Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása című, KEOP-1.2.0/09-11-2011-0033 azonosítószámú projekt csaknem nettó egymilliárd forintból valósul meg. A beruházás forrásának 85 százalékát sikeres Európai Uniós pályázati támogatás biztosítja, míg a mintegy 150 millió forintos önerőt a város önkormányzata és az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezi.

- A szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésével teljes lesz a lakóingatlanok komfortfokozata, ugyanakkor a csatornázás a környezetünk védelmét szolgálja – mondta Karsai József polgármester az ünnepségen. - Feladatunk, hogy megóvjuk a gyermekeinktől kölcsönkapott földet. Bízunk abban, hogy a város vonzerejét jelentősen megnöveli a vállalkozások számára az infrastruktúra kiteljesedése.

alapcső Kadarkút


A magyar vidék megújulásáról szólt köszöntőjében Szászfalvi László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő. Véleménye szerint, olyan lehetőséget kell biztosítani a településeknek, amely révén lehetővé válik a felzárkózásuk. Ilyen a kadarkúti multifunkcionális beruházás, amely egyaránt szolgálja a környezetet, az emberek életminőségét és a gazdaság fejlődését.

A megye legújabb környezetvédelmi beruházását Gelencsér Attila, indította hivatalosan útjára. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy uniós csatlakozásunk idején a dél-dunántúli otthonoknak mindössze fele   rendelkezett korszerű szennyvízelvezetéssel. A jelenleg zajló projektek eredményeként   2015-re ez az arány 80 %-os lesz, ám az Európai Unió további támogatásával 2020-ra elérhető a 100 %-os csatornázottság is.

A munkák megkezdéséről Kovács Tamás, a kivitelező SZWV konzorciumot vezető Szabadics Zrt. vezérigazgatója számolt be. Elmondta, hogy a városban ezen a héten felvonultak a munkagépek, nagy lendülettel megkezdődött az építkezés. A kivitelezés során több mint 12 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna, valamint új szennyvíztisztító épül. A kivitelezőnek 16 hónap áll rendelkezésére az építési munkák elvégzésére. Az ingatlanok rendszerre való csatlakozására majd a 2014 februárjában kezdődő 6 hónapos próbaüzem alatt lesz lehetőség.

Címkék: alapcső, egymilliárd, szennyvíz, beruházás, Kadarkút, gazdaság