Pörög a pénzszámláló a Magyar Államkincstár Széchenyi téri ügyfélszolgálatán. Az elmúlt fél évben országosan 175 milliárd, Somogyban két és fél milliárd forint értékben vásároltak magánszemélyek valamilyen állami értékpapírt. Így már több mint ezer milliárd forint értékben van állampapír az emberek kezében.

- Elsősorban a kisbefektetőket próbálják megcélozni, ami kettős célt is szolgál. egyrészt az állampapírnak az eladásával az ország deficitjét próbálja megfinanszírozni, másik oldalról viszont ez az elköltött pénz, ami itt marad az állampír formájában ez is tovább csökkenti a deviza kötelezettségeket - mondta a megyei államkincstár igazgatója, Tóth Péter.

Az államkincstár Széchenyi téri ügyfélszolgálatán 5 féle állampapír vásárolható már akár ezer forinttól.

állampapír


- A lakosság számára az állampapírokba való befektetés most az egyik legbiztonságosabb, hiszen a lejáratkor a tőkére és a kamatra is teljeskörű állami garancia van, továbbá garanciát jelent, hogy maga a forgalmazó is állami kézben van - árulta el a megyei államkincstár irodavezetője, Tapsonyi Tünde.

Ugyanezt mondja a befektetési tanácsadó is hozzátéve, hogy a magas kamatok is vonzóak a befektetőknek.

- Akik ilyen megtakarítási formák után érdeklődnek első körben mindenképpen ezt javasoljuk, főleg ha a biztonság, valamint a futamidő kiszámíthatósága is fontos - tájékoztatott a Stonehenge Bankház finanszírozási vezetője, Bán Péter.

A kincstárjegyek és az államkötvények kamata 7 százaléktól 9 és fél százalékig változik. Leginkább az egyéves futamidejű kamatozó kincstárjegyet, a prémium magyar államkötvényt keresték. Összesen 4200 milliárd forint van a lakosság kezében értékpapírokban, ennyi még soha nem volt.

Címkék: állampapír, pörög, befektetés, pénz, gazdaság