Az elmúlt egy héten a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 10 forint feletti, míg a gázolaj esetében 5 forintot meghaladó csökkenést indokolnak 24-én, hétfőn - olvasható a GKI Energiakutató heti előrejelzésében. Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 430, a gázolajé 436 forint lehet szeptember 26-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentőset esett, átlagosan 7,2 százalékkal. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára szintén csökkent, heti átlagban 2,9 százalékkal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során enyhén erősödött, átlagosan 0,6 százalékkal.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 7,8 százalékos, míg a gázolaj esetében 3,6 százalékos csökkenést mutatnak.

Forrás: hvg.hu

Címkék: héten, liter, nemzetközi, benzin, gazdaság