Mintegy ezer állatot mutatnak be a gazdák, és 200 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg a látogatók.

Nézze meg a videót!

 

 

A megnyitón Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: noha a mezőgazdaság - és azon belül az állattenyésztés - az elmúlt 20 évben nagyon sokat változott, nemzetgazdasági szerepe még mindig számottevő. Az elmúlt évben az ország GDP-je 1,7 százalékkal nőtt, ehhez az agrárium 0,7 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság kibocsátása meghaladta a 2.100 milliárd forintot, az agrár-külkereskedelem aktívuma pedig a 2,7 milliárd eurót, ami a nemzetgazdaság külkereskedelmi többletének 40 százaléka.

A kiállítás jelentőségéről szólva azt mondta: a mára a Dunántúl legnagyobb állattenyésztési kiállításává vált rendezvény egyre nagyobb szerepet tölt be az állattenyésztés pozitív megítélésének megerősítésében, egyúttal kiváló lehetőséget biztosít az ágazat jelenlegi helyzetének, fejlődési irányának felmérésére, az elmúlt időszakban elért eredmények számbavételére és a jövőbeni célok kitűzésére.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az állattenyésztési ágazatot különösen érzékenyen érintik az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági és pénzügyi folyamatai, az idei csapadékszegény és rendkívül forró időjárás okozta aszálykárok, az abból adódóan jelentős takarmányár növekedés, valamint az állattenyésztési és növénytermesztési ágazat megbomlott aránya. Míg ugyanis az állattenyésztés a mezőgazdasági termelési értékből 44 százalékos részarányt képviselt az Európai Unió 27 országának átlagában, addig Magyarországon ez az arány csak 35 százalék - mondta. A kedvezőtlen hatások mérséklését, valamint az állattenyésztési ágazat "egészséges" mezőgazdaságon belüli arányának visszaállítását a kormány és a tárca is kiemelten kezeli, és a lehetőségekhez mérten mindent meg kívánt tenni annak érdekében, hogy az állattenyésztési ágazatok helyzetét javítsa - hangsúlyozta Czerván György.

Mint arról beszámolt, a jelenlegi rendkívüli helyzetre való tekintettel 10 milliárd forinttal megnövelik az idén kifizethető nemzeti támogatások összegét, a takarmányvásárlás megkönnyítésére kamattámogatott forgóeszközhitellel segítik a gazdálkodókat. Előrehozták a területalapú és a különleges tejtámogatás kifizetését, melynek köszönhetően 157 milliárd forinthoz jut az ágazat még az ősszel.

A közép- és hosszú távú tervekről szólva az államtitkár elmondta: 40 milliárd forintnyi összértékben írtak ki pályázatot állattartó telepek korszerűsítésére és több mint 13 milliárd forinttal elindították a kérődző szerkezetátalakítási programot is, továbbá elkészült a sertéságazat helyzetét javító intézkedési terv, mely a legrosszabb helyzetben lévő ágazat problémáira kíván megoldásokat adni.

Czerván György hangsúlyozta: bizonyos állattenyésztési ágazatokban továbbra is szükség van a termeléshez kötött támogatások fenntartására - ez különösen igaz a kis- és nagykérődzőkre -, ezért "az Európai Unióval és más tagállamokkal folytatott tárgyalásaink során egyaránt odafigyelünk arra, hogy a közös agrárpolitika új ciklusában lehetőségünk nyíljon az állattenyésztés helyzetének megerősítésére".

A Kaposvári Állattenyésztési Napok rendezvényeinek az egyetem mintegy 40 hektáros Lovasakadémiája ad otthont. A szakembereknek szóló programokon szó lesz az állattartás gépesítéséről, a lótenyésztés és a vadgazdálkodás helyzetéről, lesznek továbbá fajtabemutatók és tenyészállat bírálatok, birkanyíró- és fejő verseny, gépbemutató és trófeakiállítás. A látogatókat látványos lovas programok, kisállat-bemutató és állatsimogató várják, és egy külön pavilon, ahol kizárólag magyar élelmiszereknek kínálnak.

Az idén először a kaposvári kórház közreműködésével egészségnapot is tartanak, amelyen az egészséges életmódhoz az egészséges élelmiszer fogyasztásához kapnak útmutatót és kóstolót az érdeklődők, valamint különböző szűrővizsgálatokon is részt vehetnek.

Forrás: MTI

Címkék: Kaposvári, államtitkár, három, egyetem, nap, gazdaság