Alig több mint 15 hónap áll rendelkezésre, hogy 3 ezer milliárd forintnak helyet találjon a kormány. A mostani uniós ciklusban 7800 milliárd forintot fordíthatnánk fejlesztésekre. Ennek csaknem kétharmadáról már döntés született, tehát papíron már elköltötték. A maradék pénz felhasználását kellene felgyorsítani.


Vannak pozitív példák is. Egy kaposvári nyílászárókat gyártó vállalkozás a telephelyfejlesztési támogatásból fejleszt. 300 millióból 50 milliót áll az unió. A beruházásnak köszönhetően új munkahelyek is létrejönnek.


- Sikerült megvalósítanunk egy korszerű, részben megújuló energiával működő nyílászáró üzemet, ahol a pályázati vállalásunknak megfelelően további tíz főt kívánunk foglalkoztatni - mondja Alfa-Tóth Kft. tulajdonosa, ifj. Tóth Mihály.


Hasonló beruházásokra Magyarországon összesen 7 milliárd forintot tudnának lehívni a vállalkozások. A régióba összesen 232 milliárd forint jutott. Somogyból 678 pályázatot adtak be és ennek csaknem felét támogatták is, több mint 51 milliárd forint értékben. 60 milliárd forint jutott közlekedés és környezet fejlesztésre, városközpont rehabilitációra 53 milliárd forintot fordíthattak, turisztikára, oktatásra és egészségügyre pedig 43 milliárdot.


A régió uniós kasszájában telephelyfejlesztésre még mintegy egy milliárd forint áll rendelkezésre. Erre vélhetően még októberben ki írják ki pályázatot, utána jelentkezhetnek rá a vállalkozások.


Jelenleg turisztikai attrakciók, valamint egészségturizmus területen vannak nyitott pályázati lehetőségek. Ezekre október végéig lehet jelentkezni.


Címkék: elkölteni, pályázni, országosan, még, lehet, uniós, gazdaság