A Dunántúlon az elmúlt héten 35-40 milliméter csapadék hullott. Ez egyaránt áldás volt a cukorrépának, a repcének és az őszi vetéseknek.

Somogyban az elmúlt héten két és fél napon keresztül, 35-40 milliméter eső esett. A dunántúliaknak áldás volt a csapadék.

- A repce kelésének ez a csapadék biztos, hogy jót tesz. Segíti az őszi talajelőkészítő munkákat, azaz a búza alá a talajelőkészítést, a kukorica- tarlóknak az elmunkálását - mondta a mezőgazdasági szakmérnök, Tóth István.

Feleakkora a cukorrépa, mint szokott lenni, de még ebből is lehet valami.

- A cukorrépának ez még áldás, nagyon jót tett neki, várjuk a répatestek tömegének, és méretének a gyarapodását. A betakarítást novemberre tervezzük, úgyhogy addig reméljük, hogy még további csapadék hullik - mondta a Som-Agro Kft. ügyvezetője, Somogyvári Erika.

Mezőcsokonyában még porszáraz talajba tudták csak elvetni repcét, mondja Szabó Tibor. A gazdák a csapadékos idő után itt is bizakodnak még.

- Az elmúlt napok esőzése gyakorlatilag egy megnyugvás, mert az augusztus 28-án, 29-én elvetett repcém ki fog kelni, és ha az évszakok is így maradnak, hogy nincsenek évszakok, akkor egy jó közepes termés még várható - mondta mezőcsokonyai gazda, Szabó Tibor.

Az egyik gazdaszervezet 400 milliárd forintra becsüli az idei aszálykárt. A kárenyhítési alapban jelenleg valamivel több mint 8 milliárd forint van, de a kormány ígéretei szerint szükség esetén ezt bővíteni lehet. A kormány eközben megkezdte a nemzeti vízgazdálkodási és aszálystratégia előkészítését. A szakminiszter szerint alkalmazkodni kell az éghajlatváltozáshoz, növelni kell például az öntözhető területek nagyságát. A stratégia jövő nyárra készülhet el.

Címkék: égi, áldás, mezőgazdaság, eső, somogy