A kizárólag képzési költségre fordítható Diákhitel2 felvehető összegének nincs felső határa, akkora kölcsönhöz juthat az állami részösztöndíjas és önköltséges képzésben résztvevő hallgató, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. A Diákhitel1 szabad felhasználású hitel felvehető maximuma az idei évtől az állami ösztöndíjasok számára is havi 50 ezer forint.

Szeptember 17-ig tart a 2012/13-as tanév első Diákhitel igénylési időszaka. A korábbi szabad felhasználású Diákhitel1 mellett már az idei évben debütáló Diákhitel2 is felvehető, mely kötött felhasználású hitelként kizárólag a képzési díjra fordítható, azaz közvetlen a diploma megszerzésére irányuló befektetés. Az új hitelkonstrukciót csak 35 év alatti állami részösztöndíjas és önköltséges képzésre felvételt nyert hallgatók vehetik igénybe, felvehető összege a képzési költségekhez rugalmasan igazodik, azaz a felvehető összegnek nincsen felső határa. A kifejezetten a hallgatói igényekre szabott kölcsön állami kamattámogatással működik, az ügyfelek által fizetendő kamat évi 2%, a kamat fennmaradó részét az állam átvállalja.

diakhitel


A kötött felhasználású Diákhitel2 mellett a Diákhitel1 konstrukció is tovább él, melyben az állami ösztöndíjas, részösztöndíjas, önköltséges, valamint a korábban államilag finanszírozott és költségtérítéses képzésben tanulók is részesülhetnek. A hitelszerződésüket 2012. augusztus 15-ét követően kötött hallgatók a Diákhitel1 konstrukciót havonta maximum 50 ezer forint összegben vehetik igénybe. Fontos megjegyezni, a korábbi évekhez képest változás, hogy az idei tanévtől 40 év helyett 35 év a hiteligénylés felső korhatára.

Diákhitelt igényelni az idei tanévtől csak elektronikusan lehet: a kitöltendő adatlapok a www.diakhiteldirekt.hu oldalon találhatók, melyeket kinyomtatva, aláírva a Diákhitel Központtal partner pénzintézetekben, takarékszövetkezetekben, postahivatalokban vagy felsőoktatási intézményekben kell leadni.
A hallgatók további kényelmét szolgálja, hogy a Diákhitel személyes ügyfélszolgálata Budapesten már két helyszínen is elérhető: az eddigi Csalogány utcai mellett, a KÖKI Terminálon található Diákhitel ügyfélszolgálat is várja az érdeklődőket. Az első hiteligénylési határidő közeledtére tekintettel 2012. szeptember 15-én (szombaton) mindkét ügyfélszolgálati iroda hosszabbított munkarend szerint, 10.00-18.00 óra között tart nyitva.

Címkék: határidő, hitel, diák, pénz, ősz, gazdaság