Ezek 41 százaléka Baranyából (147.816 db), 34 százaléka Somogyból (120.300 db), 25 százaléka Tolnából (90.563 db) érkezett.

Egyre népszerűbb és egyre szélesebb adózói körben elterjedt az elektronikus kitöltés és küldés lehetősége. Az adózók a bevallások közel 60 százalékát már elektronikusan töltötték ki és több mint 17 százalékát elektronikusan is küldték meg, megspórolva ezzel az ügyfélszolgálati illetve a postai sorban állást.

A beérkezett bevallások több mint negyede hibás volt, de augusztus közepére már csak a bevallások 0,5 százaléka maradt hibás.

A legjellemzőbb hibák még mindig az aláírás, utalási cím/bankszámlaszám hiánya, kedvezmények téves számolása, adóazonosító elírása, a nem megfelelő önkéntes pénztári rendelkezések, valamint a bevallás duplasága (munkáltatói M29 és 1153-as bevallás egyidejű benyújtása). Az idei év típushibája a munkáltató/kifizető által levont adóelőleg összegének téves sorban történő szerepeltetése volt.

Az egyszerűsített bevallás lehetőségét ez évben több mint 25 ezren választották a Dél- dunántúlon (Baranya: 11.753 db, Somogy: 8.923 db, Tolna: 5.266 db). A leggyakrabban felmerült hiba az egyszerűsített bevallások kapcsán abból adódott, hogy az adózók jelentős része a nyilatkozat kitöltésével „letudni” vélte bevallási kötelezettségét, illetve olyan adózók is elektronikus visszajelzést kértek, akiknek korlátozott a számítógépes hozzáférésük.
A 2012. évben először benyújtható 1153ANY adónyilatkozat (söralátét) lehetőségével a régióban közel 2 ezren éltek.

A bevallások elkészítéskor leggyakrabban a lakáshitel, a családi és a súlyos fogyatékos kedvezményt vették igénybe az adózók.

Az összesen 5 milliárd forintos szja visszaigénylést 146 ezer adózó (Baranya: 62.447 fő, Somogy: 46.980 fő, Tolna: 36.615 fő) kérte, ez egy főre számítva 35 ezer forintot jelent.

Az idei évben egy Baranya, kilenc Somogy, és négy Tolna megyei adózó vallott 100 millió forintot meghaladó jövedelmet - tájékoztatot a NAV Baranya Megyei Adóigazgatóságának sajtóreferense, Barlai Krisztina.

Címkék: adózás, Tolna, Baranya, bevallás, Somogy, gazdaság