Somogyból idén 5 étterem nyert védnöki táblát. A tó közepén egy utasszállító hajó fedélzetén adták át a tulajdonosoknak.

A Balaton legnagyobb utasszállító hajója, a Szent Miklós várta Somogy, Veszprém és Zala megye kiválasztott vendéglátósait, valamint a kereskedelmi és iparkamarák vezetőit. Tizedik alkalommal adták át a kamarai védnöki táblákat. Somogyból 5 étterem érdemelte meg, minőségi vendéglátásuknak köszönhetően. Köztük a kaposvári Turul Étterem és Panzió.

- Ezt úgy tudjuk megvédeni, hogy a dolgozóinkat is megfelelően képezzük, tehát két havonként, három havonként tartunk neki meetingeket, illetve a szakácsainkat is próbáljuk úgy képezni, hogy kívülről mesterszakácsot hívunk - mondta a Turul Étterem és Panzió tulajdonosa, Nagy Gyuláné.

Somogyban 30 vendéglátóhely viselheti a védnöki táblát. Az elismerést nehéz megszerezni és nagyon könnyű elveszíteni. Folyamatos az ellenőrzés, évente meg kell újítani a díjat. Ennek ellenére egyre többen szeretnék megkapni az elismerést.

- Valószínű, hogy ez szaporodni fog, hiszen rá kell jönni a vendéglátósoknak arra, hogy ha megfelelő színvonalat biztosítanak, akkor fog a vendég istenigazából oda betérni és visszatérni - tette hozzá a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Varga József.

A díjkiosztón Balatoni Védnöki Táblát kapott mások mellett a Balatonföldvári Kukorica Csárda. Tíz éves folyamatos minőségi szolgáltatásért oklevet vehetett át a Kapos Hotel tulajdonosa, Franz Maier.   

- Ha egy kisvárosban, ami egyébként egy turisztikai hely és a turisták oda járnak rendszeresen, van egy rosszul működő vendéglő, aki becsapja a vendéget, akkor ott nemcsak a vendég lesz a vesztes, hanem az egész város és a város valamennyi vendéglátósa - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László.

Rekorder lehet az idei év a turizmusban a 12 millió vendégéjszakával. Budapest után a Balatont keresték fel a legtöbben. A németek, az osztrákok és az oroszok körében vagyunk népszerűek.

Címkék: vendéglő, védnöki, tábla, étterem, somogy, gazdaság