A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma 2,4 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbihoz mérve, míg a vendégéjszakáké 3,3 százalékkal emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre 8,6 százalékkal több külföldi vendég érkezett, akik 8,9 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, míg a belföldi vendégek száma 2,4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szállodákban a vendégforgalom 8,2 százalékkal bővült, amiben a négycsillagos hotelek szerepe volt meghatározó.

A KSH adatai szerint a külföldi vendégek 1.458 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 46, a szállásdíjbevétel csaknem 57 százaléka származott a külföldiektől.

A legjelentősebb küldő országokból - Németország, Ausztria, Oroszország, Olaszország, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Lengyelország, Románia - érkező vendégek éjszakáinak száma Csehország kivételével nőtt. A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül az egy- és kétcsillagos egységekben visszaesést, a többi kategóriában növekedést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében emelkedett.

Júliusban a belföldi vendégek 1.693 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 54 százaléka. A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hatot érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 4,0 százalékkal javult.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 57,5 százalék volt, míg egy évvel ezelőtt 54,9 százalék. Az idén júliusban az ötcsillagos hotelek 74,5, a négycsillagosok 67 százalékos foglaltságot mutattak.

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül 2012 júliusában még 2.265 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1.855 egység Széchenyi Pihenőkártyát. A belföldi vendégek több mint 2 milliárd forint értékben fizettek ezekkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, amelyből az üdülési csekkek aránya 12 százalék volt.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások a szálláshelyeken júliusban közvetlenül mintegy 32 ezer főt foglalkoztattak, ez 3,2 százalékkal kevesebb mint 2011 azonos időszakában. A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, kölcsönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A gazdasági környezet változására egy részük beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot - közölte a KSH. Ennek eredőjeként július 31-én Magyarországon a működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3.157 volt, ezen belül 990 szálloda 58 ezer szobával, 1092 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban júliusban 446 szobával több állt rendelkezésre mint az előző év azonos időszakában.

Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1.075 volt - írja az MTI.

Címkék: külföldiek, vendégforgalom, szálláshelyek, vendégéjszakák, turizmus, gazdaság