A kaposvári hulladékgazdálkodó már most is többségében városi tulajdonban van, így az ország egyik legolcsóbb szemétszállítási díját fizetik a kaposváriak. A magáncégek kivárnak, csak később reagálnak a Parlament döntésére.

A jövőben minden településnek a kaposvárihoz hasonló rendszert kell majd működtetnie az új hulladékgazdákodási törvény értelmében. Csak az a cég válhat közszolgáltatóvá, ahol vagy önkormányzat vagy az állam többségi tulajdont képvisel és az országos hulladákgazdálkodási cég minősíti. A 197 telepen dolgozó Városgazdákodási Zrt. minden feltételnek megfelel.

- Én úgy gondolom, hogy Kaposvár város lakosainak és szolgáltatási területeinken nem kell túl nagy változásokra számítani a megszokott minőségben tudunk továbbra is szolgáltatni - mondta a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. igazgatója, Trenyik  Tamás.

A díjakat azonban január elsejétől nem a közszolgáltató hanem a magyar energiahivatal javaslata alapján a vidékfejlesztési miniszter határozza meg. Most Kaposváron és környékén az egyik legkedvezőbb a szemétszállítási díj. Azt azonban nem tudták megmondani, hogy a központi árazás változtat-e majd a díjakon.

Kaposváron jelenleg egyedül az energiaszolgáltatás van magánkézben. A polgármester most azért lobbizik, hogy ez is változzon.

- Meg vagyok győződve arról, ha ez magyar tulajdonban van, -mert nagyon nagy vétek volt 96-ban eladni a németeknek, akkor ez jótékony hatással lesz az árakra is - mondta Kaposvár polgármestere, Szita Károly.

Az új hulladéktörvény miatt egyébként eljárást indított Magyarország ellen az Európai Unió, amiért az állam kártalanítás nélkül akarja megfosztani a cégeket a szolgáltatástól. Kerestük a témában a Somogyban működő magán hulladékgazdálkodó vállalatot, de későbbre ígértek választ.

Címkék: szállítás, parlament, szemét, Szita Károly, somogy, gazdaság