Az elmúlt egy hét alatt a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 5-7 forint emelést, míg a gázolaj esetében szinten tartást indokolnak a jövő héten - közölte a GKI Energiaikutató Zrt.

A benzin kiskereskedelmi átlagára így 440 forint, a gázolajé pedig 438 forint lehet szeptember 12-én, szerdán.

Más iparági szakértők a benzin árának ennél nagyobb mértékű emelését sem tartják kizárhatónak, a jegyzésárak és a keresztárfolyamok változásai alapján.

A GKI elemzése szerint a hazai üzemanyagárakat alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára dollárban a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentősen emelkedett, átlagosan 3,4 százalékkal. A motorikus gázolaj jegyzésára szintén emelkedett, de heti átlagban csak 0,3 százalékkal. A forint a dollárral szemben az elmúlt hét nap során kissé tovább gyengült, átlagosan 0,5 százalékkal.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a benzin esetében 3,9 százalékos, míg a gázolaj esetében 0,8 százalékos emelkedést mutatnak.

A GKI emlékeztet arra is: az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek, a benzin 14, a gázolaj körülbelül 19 százalékkal - írja az MTI.

Címkék: GKI elemzés, áremelkedés, MOL, tankolás, benzin, gazdaság