A környéken egyébként több kastélyt is megvásároltak külföldiek. Ezeket általában fel is újítják. Becslések szerint már minden tizedik ház külföldi tulajdonban van Somogyban.   

Kutyáival játszik és kertészkedik a Lubenz házaspár. Jürgen büszkén mutata paradicsomfáit, amelyek tele vannak piros bogyókkal. De ha kedvük szottyan úsznak egyet a medencében. Azt mondják: itt szeretnék élvezni a nyugdíjas éveiket. Németországban nem tudtak maguknak megengedni hasonló kertes házat.

- Itt vagyunk télen és nyáron is. Inkább kertészkedünk. Napközben fürdeni járunk a környékbeli fürdőkbe. Nagyon szeretünk szaunázni. Jó itt lenni - mondja Gerina Neth.   

Rajtuk kívül még 2 tucat külföldi vásárolt itt házat a közelmúltban. Főleg németek, de ez a két ház például olaszoké. Itt már minden 6. külföldieké. A polgármester azt mondja: egyelőre csak néhány nyugdíjas lakik itt életvitelszerűen. A többi ház üresen áll, tulajdonosaik adót sem fizetnek. Így több millió forinttól esik el az önkormányzat.  

- A településnek egyrészben jó, ha a lakóházakat karbantartják. Másrészről nem mindenki jelentkezik át ide állandó lakosnak, csak idiglenes lakcíme van Fonóban, így a normatívától és egyéb pluszoktól eleshet a falu - mondta Fonó polgármestere, Nyerges Péter.

Az 1792-ben épült Gyulai- Gaál kastélyt Batéban is németek vásárolták meg. A felújítást is elkezdték. A tervek szerint a telepet is felújítják és biogazdaságot üzemeltetnének. A polgármester örül a felújításnak amelyre eddig még soha nem volt pénz.

- Egyszer a terület rendezettsége, ami óriási előny lett falunak illetve munkahelyeket teremt. Remélem még többet. Hiszen már most is jónéhány batéinak munkát ad - mondta a batéi polgármester, Zsalakó Ernő.

Somogyban egyébként tavaly 32 ingatlanvásárlási kérelem érkezett a kormányhivatalhoz. A németeken kívül oroszok, horvátok és amerikaiak is lakáshoz jutottak. Azonban hogy pontosan mennyien, nem tudják megmondani ugyanis uniós állampolgároknak semmiféle engedély nem kell ahhoz, hogy ingatlanhoz jussanak.

Címkék: nyugdíjad, felvásárlás, külföld, ház, ingatlan, gazdaság