A kockázatkezelési rendszer I. pillérét alkotó szabályozás több ponton is jelentős változásokat hozott. Az új törvény kedvezőbb határidőt állapított meg a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésére: a befizetett összeg beérkezésének határideje a tárgyév szeptember 15-e. Fontos szem előtt tartani, hogy ez a határidő a kárenyhítési hozzájárulás MVH-hoz történő beérkezésére, a kárenyhítési lebonyolítási számlán történő jóváírására vonatkozik. Az átutalást legkésőbb a határidő előtt néhány munkanappal célszerű elindítani. A befizetés elmaradása, vagy a határidőn túli befizetés a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság elveszítését eredményezi.

A kárenyhítési hozzájárulás összegét kizárólag átutalási megbízással lehet megfizetni. A mezőgazdasági termelő a használatában lévő termőföldön a tárgyévben bekövetkezett mezőgazdasági káreseményt, valamint az okozott kár becsült mértékét a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló bejelentő lapon köteles bejelenteni a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésétől számított 15 napon belül.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet a NÉBIH honlapján közzétett, a vhr. 3–7. melléklete szerinti adattartalmú táblázat felhasználásával kell elkészíteni. Ha a termelő egységes kérelmében, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelmének benyújtásakor bejelentett adatok alapján számított üzemi szintű referenciahozam-értékének legalább felére a mezőgazdasági káresemények közül az adott növényi kultúrára jellemző káreseményre kiterjedő hatályú mezőgazdasági biztosítási szerződéssel vagy egyéb mezőgazdasági biztosítási szerződéssel is rendelkezik, a kárenyhítő juttatás iránti kérelem részeként a vhr. 2. melléklete szerinti adattartalmú, a NÉBIH honlapján közzétett dokumentum kitöltése és a biztosítóval kötött szerződés másolati példányának benyújtása is szükséges.

A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet három eredeti, a biztosítási szerződést három másolati példányban, személyesen vagy postai úton tárgyév november 30-áig kell benyújtani a kárt szenvedett terület szerint illetékes megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságához.

Címkék: átutalás, kárenyhítés, hozzájárulás, MVH, juttatás, gazdaság