Szerdán reggel hatkor a földgázszolgáltató szakemberei elzárták a főbb somogyi gázcsapokat. Ezzel megkezdődött a kétnapos gázszünet Somogy 44 településén. Azonban azok a lakók, akik nem zárták el gázcsapjukat, észrevették, hogy a szolgáltatás zavartalanul üzemel tovább. Portálunkat is többen megkeresték, miként lehetséges ez? Voltak, akik felháborodottságuknak adtak hangot, mivel úgy vélték, "birkának nézik őket", és egy átverés áldozatai. Mások pedig politikai és gazdasági összefüggéseket véltek felfedezni a jelenség hátterében.

Egyelőre úgy néz ki, egyiküknek sem volt igaza. Portálunk megkeresésére az E.ON Hungária Zrt. sajtóreferense, Varga Ivett elmondta: ugyan a karbantartás miatt leállt a földgáz betáplálása a rendszerbe, ám az a mennyiség, ami még bennmaradt, felhasználható. Mivel a nagyfogyasztók is tájékoztatva lettek a munkálatokról, és leállították a gázt igénylő folyamataikat, sokkal tovább kitart a csőben rekedt mennyiség. Amíg az nem fogy el, nem érzékelik a fogyasztók a gázszünetet. Hozzátette: csütörtök délelőtt még mindig megfelelő nyomás alatt álltak a kaposvári gázcsövek, így a szolgáltatás akár órákig kitarthat. Az FGSZ tájokoztatása szerint pedig a tervezett ütemnél is gyorsabban halad a gázcsövek cseréje, így elképzelhető, hogy a meghirdetettnél korábban befejezik az előírt feladatokat, és elkezdhetik a gáz betáplálását. Az E.On munkatársai a dolgok jelenlegi állása szerint akár arra is látnak esélyt, hogy nem ürül le annyira a városi vezeték, hogy a lakossági fogyasztók is észrevegyék az üzemszünetet. Ha mégis, akkor is csak mindössze néhány órás leállás várható.

A szolgáltató tájékoztatása szerint, amíg üzemel a gázszolgáltatás, nyugodtan lehet használni azt. Mi azonban továbbra sem ajánljuk, hogy őrizetlenül bekapcsolva hagyják gázkazánjukat, mivel a leálláskor túlnyomás jöhet létre, és akár meg is hibásodhat a készülék. Régebbi, égésbiztosító nélküli típusok esetén pedig gázszivárgás is kialakulhat, mivel a gyújtóláng magától nem tud visszakapcsolni. Ez pedig akár robbanáshoz is vezethet.

Mint arról korábban beszámoltunk: Somogyban 50 településen - a megyeszékhelyet is beleértve - két napon át felújítási munkálatokat végez a gázszolgáltató 2012. augusztus 29-én 6 órától – előreláthatólag – 2012. augusztus 31-én 8 óráig. Emiatt 44 településen kétnapos, hat településen pedig mindössze pár órás leállást jeleztek a fogyasztók felé. A kaposvári bölcsődék is bezártak emiatt, de a lakosság is felkészült a nélkülözésre. A kaposvári vendéglátó egységekben pedig több milliós veszteséget okoz a két napos gázszünet.

Az E.ON Hungária Zrt. délutánra ígért pontosabb információt a szolgáltatás újraindításával kapcsolatban.

Címkék: kétnapos, fgsz, leállás, eon, gázszünet, gazdaság