A pékszövetség vezetője szerint szeptemberben a liszt ára még növekedni fog, így kora ősszel újabb drágulás várható.

Gyúrják a kenyeret ebben a kaposvári pékségben. Ezeket még a megszokott áron vásárolhatjuk meg a boltokban. Az elmúlt egy hónapban 22-25 forintot emelkedett a liszt ára. Jelenleg 92-95 forint közötti áron veszik a pékek. Ehhez jött még a gázolaj árának emelkedése is, ami a pékáruk kiszállítását drágítja.

- Ezt a pékségek nem tudják benyelni, hatalmasak a szállítási kölségek, hatalmasak ezek a lisztárak és egy olyan 20-30 százalékos kenyérár emelésre van szükség - mondta a Slendy pékség tulajdonosa, Ojtó Lajos.

Ezért szeptember első napjaiban várható a kenyér árának emelkedése. 50-80 forint közötti drágulásra kell számítani. Így Szakemberek szerint ez még nem a vége az emelésnek.

- Abban az esetben lehet további áremelekedésre számítani amennyiben az alapanyagok ára ismét emelkedni fog. Úgy gondolom, hogy el kell hogy mondjam, hogy megkaptuk a jelzéseket a malmoktól arra vonatkozóan, hogy szemptemberben ismét lisztár emelés várható - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József.

Szeptemberben a malmok további 10 forinttal növelnék a liszt árát. A pékek azt mondják ezt is beéíptik termékeik árába, mert már nincsenek tartalékaik és nem tudják átvállalni a költségeket. Így ősz végére egy kiló kenyér 300 forintnál is több kerülhet majd.   

Címkék: emelik, liszt, drágul, kenyér, ősz, gazdaság