A kaposvári gyár a világon élen jár ebben a technológiában. Olyan fejlett a rendszer, hogy saját energiaigényének háromnegyedét helyben elő tudja állítani. A fejlesztők számára ez a technológia jelenti a jövőt, Magyarországon ugyanis minden fosszilis energia drága.
A harmadik fermentort szeptemberben, a kampány ideje alatt helyezik üzembe. Így már 30 millió köbméter biogázt termel majd a cukorgyártás melléktermékéből, a répaszeletekből. Ez akár Kaposvár éves hőigényét is fedezné. Az üzem ezzel több tíz milliót spórol naponta.
- A harmadik fermentor és a két régi fermentornak az üzemelésén keresztül, hogyha ezek nem lennének, akkor nagyjából napi 20-22 millió forintért vásárolnánk földgázt. Így jelen pillanatban most a harmadik fermentor belépésével ez a napi vásárlás le fog esni napi olyan 3-4 millió forint értékű földgázvásárlásra - mondta a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgató-helyettese, Hájos László.
A jövőben pedig teljesen önellátó üzem szeretne lenni a kaposvári.
- A cukorgyártás energiaigényének a háromnegyedét tudjuk majd lefedni. Középtávon 3-6 éven belül szeretnénk a teljes energi szükségletét lefedni a cukorgyátásnak, és ezzel gyakorlatilag egy nulla széndioxid kibocsátású gyárrá válni, gyakorlatilag egyedülállóan a világban - mondta a Bigogázfejlesztő Kft. ügyvezetője, Nagyné Szendefy Judit.
A következő beruházásban azt tervezik, hogy az itt megtermelt biogázt megtisztítják, és visszajuttatják a földgázhálózatba.
Címkék: fermentor, cukorgyár, harmadik, biogáz, gazdaság, Kaposvár