A MÁV Zrt. az országos vasúthálózaton folyamatosan méri a sínhőmérsékletet, magas érték esetén a biztonságos vonatközlekedés érdekében fokozott pályafelügyeletet vezethet be.

A személyszállító vasúttársaság – az utasok jobb komfortérzete érdekében – augusztus 21-től a budapesti fejpályaudvarokon továbbá tizenegy nagyobb vidéki állomáson vízosztást kezdett. A nap folyamán a Budapest-Keleti, a Budapest-Nyugati és a Budapest-Déli pályaudvaron, a miskolci, a szegedi, a debreceni, a nyíregyházi, a pécsi, a szolnoki, a nagykanizsai, a zalaegerszegi, a békéscsabai, a celldömölki és a győri állomásokon lehet átvenni az ingyenes ásványvizet a vasúttársaság dolgozóitól. A MÁV-START javasolja az utasainak, hogy az utazásukat elegendő mennyiségű ivóvízzel kezdjék meg.

A vasúttársaság elsődleges célja, hogy az utasai számára minél komfortosabb utazási körülményeket biztosítson, ezért különös figyelmet fordít a vasúti kocsik légkondicionáló és légjavító berendezéseinek működtetésére, működésére a járművek indulás előtti és menet közbeni hűtésére.

A nyári időszakban a Balaton üdülőterületei felé a legnagyobb az utasforgalom, így a  nyári menetrendben a  Balaton  déli partján a kétóránkénti gyorsvonatok egy-egy InterCity minőségű, légkondicionált, illetve légjavító berendezéssel felszerelt kocsival közlekednek, amelyek kedvezményes, 380 forintos, ülőhelyet is biztosító pót- és helyjeggyel vehetők igénybe. Az északi parton kétóránként járnak a gyorsvonatok, valamint itt is megjelennek az utasok által közkedvelt, légkondicionálóval ellátott motorvonatok.

A vasúttársaság a szabadban dolgozó vasutasok számára biztosítja a törvényben előírt munkavédelmi és munkabiztonsági feltételeket. Az erős napsugárzásnak kitett  dolgozók számára megfelelő védőfelszerelést, korlátlan mennyiségű ásványvizet, és óránként 10-15 perc pihenőidőt biztosít. Rendkívüli helyzet esetén az átlagostól eltérő munkaszervezési intézkedések léphetnek életbe.

Címkék: vasútállomások, légkondícionált kocsik, vízosztás, MÁV, hőség, gazdaság