A tapasztalatok alapján ez sok esetben magával rántja a jelzálog hiteleket is. A pénzintézetek manapság sokkal könnyebben csatlakoznak egy közüzemi-, közös költség- és egyéb tartozások miatt elindított végrehajtási eljáráshoz. Ez azt mutatja, hogy a lakosság már felélte tartalékait.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara utólagosan készít statisztikai kimutatást a végrehajtási eljárásokról, így 2011. évben 434.037 db végrehajtási ügy indult, melyekben a követelés összege 664.613.556.062 Ft volt.

Az eljárások 85 %-a 500.000 Ft alatti, míg csupán 1 %-a 10.000.000 Ft feletti értékű követelés.

Ezek a számok 2012. első félévében csaknem 20 %-kal növekedtek, mivel a lakosság tartalékai elfogytak, és már a középréteg egy része is anyagi gondokkal küszködik.

Somogy megyében a lakossági eladósodottsági adatok a következőképpen alakulnak:

A 2011.-es év azonos időszakához képest 2012. első félévében a tartósan bedőlt hitelek száma 9.660-ról 11.590-re növekedett, amely négy tagú családdal számolva kb. 48.000 lakost érint. Ez egy közepes város teljes lakosságának felel meg.

A kilakoltatási kvótának köszönhetően ebben az évben csak az ügyek kisebb része jut el a kilakoltatási szakaszig.

Jelentős szempont az is, hogy letisztázódott, mely rétegek részére nem sikerült még megnyugtató adósmentős intézkedést tennie a kormányzatnak. Aki tudott, vagy akart az elmúlt évben már végtörlesztett. Azok jártak jól, akik ezt saját forrásból tudták megoldani. Akik csak simán forint-hitelre váltottak, azok még rosszabb helyzetbe kerültek, mint amilyenben voltak. A forintosítással és a 25 %-os tartozás elengedésével, a szigorú feltételrendszer miatt csak 1-2 ezren tudtak élni. Az új típusú árfolyamgát igénybevétele még jelenleg is folyamatban van, amely az átmeneti könnyítéssel ideiglenesen sok családot megmenthet.

Előzetes információk szerint a megyében csak nagyon korlátozott lehetőségek vannak a kilakoltatottak elhelyezésére. A kisebb települések egyáltalán nem rendelkeznek ideiglenes lakhatást biztosító feltételekkel, sőt ezek  a nagyobbaknál is ez csak korlátozottan állnak  rendelkezésre.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesület több új megoldási javaslatot juttatott el az illetékesekhez. Az egyesület az egész országban ingyenes tanácsadást biztosít a bajba jutottaknak. Az ezzel kapcsolatos információkat az érintett családok megtalálhatják a www.bankikarosultak.hu honlapon - tájékoztatott a Banki és Végrehajtási Károsultak
Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára, Kovács László.

Címkék: eladósodottság, tartozások, kilakoltatás, lakosság, Somogy, gazdaság