Az állattartási szabályokat szigorító, augusztus elsején életbe lépett kormányrendelet kötelezővé teszi a kutyák úgynevezett transzponderrel való ellátását jövő év elejétől. A rizsszem méretű eszköz - amelyet az állat bőre alá ültetnek - egy antennát és egy mikrocsipet tartalmaz, utóbbi 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol - olvasható a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) honlapján.

A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így a beültetés helyén megtapad. A mikrocsip egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrocsip nem sugároz jeleket, így nem alkalmas az eb helyének meghatározására.

A mikrocsipet egy speciálisan a beültetéséhez kialakított "fecskendőben", steril csomagolásban csak állatorvos vásárolhatja meg, mert beültetésére kizárólag a kamara engedélyével rendelkező állatorvos jogosult. A csomag tartalmazza a csiphez tartozó matricát is, amely az eb oltási könyvébe, útlevelébe vagy a regisztrációs adatlapjára is felkerül.

A művelet előtt a behelyezendő mikrocsip azonosító számát leolvasó készülékkel ellenőrzi az orvos. Ezután elvégzi az állat azonosítását - amennyiben először találkozik vele - faj, fajta, ivar, szín, életkor besorolás szerint. Ezt követően megvizsgálja az állatot, majd meggyőződik arról, hogy korábban megjelölték-e már csippel. Miután a transzpondert sikeresen bejuttatta a bőr alá, ismételten le kell ellenőriznie a leolvasó készülékkel, hogy működik-e a mikrocsip.

Amennyiben az állat már járt az orvosnál, úgy csak a csip behelyezési költségével kell számolnia a gazdának, amelyet a kormányrendelet 3500 forintban maximalizált. Ez az összeg a transzponder behelyezését és a regisztrációs díjat is magában foglalja. A beültetés helye kedvtelésből tartott ebek, macskák és vadászgörények esetében a nyak bal oldalának középső tájéka - rendelkezik a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) március elsejétől hatályban lévő szabályzata.

Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára korábban az MTI-nek kifejtette, hogy december 31-ig a készülő állami ebadatbázisba kötelező regisztráltatni a már korábban mikrocsippel ellátott kutyákat is. Addig a MÁOK eddig is működő Petvetdata rendszerébe lehet regisztrálni, amelynek egyszeri költsége orvosonként egy-háromezer forint között változhat.

Címkék: Magyar Állatorvosi Kamara, chip, azonosítás, kutya, ellenőrzés, gazdaság