A hazai autótulajdonosok egy része a garanciális időszak lejártával nem márkaszervizbe viszi autóját, annak ellenére, hogy az utángyártott alkatrészek beszerelése, a szakmai felkészültség- és a műszaki háttér hiánya komoly értékveszteséget okozhat. Az idősebb használtautók esetében éppen ezért nem túl gyakori a pontosan vezetett szervizkönyv megléte, így eladáskor a vevő számára sokszor ellenőrizhetetlenné válik, hogy milyen rendszerességgel, és mennyire szakszerűen volt karbantartva a gépkocsi. Pedig a korábbi javításokat és a kilométeróra pontos állását is csak akkor tudjuk szakszervizben lekérdezni, ha az autót rendszeresen márkaszervizbe vitte korábbi tulajdonosa.

-    A használtautó tulajdonosok nagyobb része a márkaszervizek magas árait kifogásolja. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az „ismerős ismerőse” által a garázsban végzett javítások hosszú távon sokkal költségesebbek lehetnek, mint amikor valóban a gyártói háttérrel támogatott szakértők nézik át és szervizelik a gépkocsit. Még rosszabb, ha a tulajdonos minden felkészültség nélkül maga áll neki az autószerelésnek, remélve, hogy ezzel megspórolhatja a szervizköltséget. A vállalkozó kedvű tulajdonos a szükséges ismeretek nélkül akár komolyabb kárt is tehet az autóban, nem beszélve arról, hogy a szakszerűtlenült szervizelt gépjárművek baleset- és életveszélyessé válhatnak – mondja Bárány Tibor a Weltauto szakértője, a kaposvári Karg Autó szervizvezetője.

weltauto

Fontos tehát átgondolni, hogy az elsőre olcsóbbnak hangzó megoldás hosszú távon valóban
megéri-e, valamint a közlekedésbiztonsági és értéktartási szempontokat is figyelembe kell venni. Amikor szervizbe visszük a gépjárművet érdemes rákérdezni, hogy a szerviz honnan szerzi be az alkatrészeket, és vállal-e garanciát a javításra illetve az alkatrészekre. A javításokról mindig kérjünk tételes számlát, hiszen a garanciát is ennek felmutatásával tudjuk érvényesíteni, valamint az autó eladásakor is ezzel tudjuk igazolni az elvégzett javítást. Ráadásul a rendesen vezetett szervizkönyvvel, leinformálható szervizmúlttal rendelkező gépkocsit később gyorsabban, és kedvezőbb áron tudjuk eladni.

-    Amennyiben márkaszervizbe visszük a gépjárművet, az autóba beépített alkatrészek minősége számon kérhető, az elvégzett munka számlával igazolt és garanciális, ami igen fontos szempont, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén a garanciaidőn belül a szerviz maga, de akár az azonos márkahálózatba tartozó másik szerviz is elvégzi a szükséges javításokat. Továbbá a márkaszervizekben olyan előnyökhöz is juthatunk, mint a minőségjavító intézkedések-, gyári visszahívási akciók-, szoftverfrissítések térítésmentés elvégzése, vagy a kiegészítő szolgáltatások, mint pl. az ingyenes segélyszolgálat. – teszi hozzá Bárány Tibor, a Weltauto szakértője. – Az országos értékesítői hálózattal rendelkező használtautó kereskedéseknek pedig van olyan szervizprogramja is, amely kifejezetten az idősebb autók tulajdonosai számára kínál eredeti alkatrészeket jutányos áron. Így az ő számukra anyagilag sem annyira megterhelő a szakszerviz, mint ahogy a tulajdonos azt először gondolja.

welt autó

Címkék: átvizsgálás, Weltauto, használtautó, szervíz, biztonság, gazdaság