Fizetővendéglátásra, magánszállás adásra vonatkozó adókötelezettségek szabályairól rendezett fórumok, nyílt napok keretében megtartott tájékoztatók ellenére sok szabálytalansággal, mulasztással találkoznak a NAV és az Önkormányzatok adóellenőrei a Balaton partján végrehajtott ellenőrzéseik során.

A két szervezet célja, hogy folyamatos információ-átadással segítse egymás munkáját, amely által elérhető lehet, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek a szállásadói tevékenységet végző adózók az ellenőrzések fókuszába.

A nyári idegenforgalmi szezonhoz kapcsolódó ellenőrzések lefolytatását összehangoltan, egymás ellenőrzéseit kölcsönösen segítve végzik a revizorok. Az alapvető cél az adóbevételek növelése, mind az idegen forgalmi adó, mind pedig az SZJA és egyéb adónemek tekintetében.

A NAV operatív ellenőrei az illetékes önkormányzatok kurtaxa ellenőreivel együttműködve egyidejű ellenőrzéseket végeznek a szállásadók körében. Az önkormányzati adóellenőrök a kurtaxa alapját ellenőrzik (vendégkönyv, vendégek meghallgatása), az adóellenőrök pedig összevetik az IFA ellenőrök által feltárt adatokat a nyilvántartásokkal, a kiállított bizonylatokkal, vagy jegyzőkönyvbe rögzítik a feltárt adatokat és idézik a szolgáltatót a szükséges nyilvántartásokkal és bizonylatokkal.
A NAV revizorai a szállásadóknál próbaszolgáltatást is végeznek, azaz kibérelhetik pár napra vagy hétre is a kínált szobákat.

A közös revizori fellépés eredményeként vélhetően érvényesül a preventív hatás, és a szektor önadózási hajlandóságának javulását várják a hatóságok.

Az eddig elvégzett ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a szállásadói tevékenységet végzők körében szükséges a hatósági jelenlét, hiszen az ellenőrzések kétharmada szabálytalanságot, hiányosságot tárt fel. A mulasztók több százezres bírságra számíthatnak.

Az ellenőrzött személyek meglepődve fogadták a két hatóság együttes megjelenését, együttműködőnek bizonyultak, az ellenőrzések során, atrocitás nem történt. Azonban az ellenőrzések hírének elterjedésével az ellenőrzött településeken délutánra már egy kiadó szobát sem találtak a revizorok.

Címkék: zimmer Feri, alá, górcső, szálláshelyek, NAV, gazdaság