2012. augusztus 1-jén lépett hatályba az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvény.  Ez alapján a hazai agrártermelői és élelmiszeripari szektor valamennyi piaci szereplője számára kötelezővé válik a kamarai tagság.

A csaknem 400 ezres tagot magába foglaló szervezet fogja felváltani a jelenlegi, 10 ezres össztagságú megyei és országos agrárkamarákat. Utóbbiak a törvény szerint általános jogutódlással beolvadnak az új Agrárkamarába, annak megalakulásának pillanatában.

A törvény hatályba lépését követő 30 napon belül a vidékfejlesztési miniszter 21 tagú Átmeneti Elnökséget nevez ki, amely előkészíti és lebonyolítja a kamarai választásokat, és az új köztestület megalakulásáig jogfolytonosan átveszi a jelenlegi megyei agrárkamarák és az országos kamara irányítását. Utóbbiak összes választott tisztségviselőjének mandátuma az Átmeneti Elnökség kinevezésével egyidőben megszűnik.

Ez Átmeneti elnökség feladata lesz a választási feladatok kidolgozása, a tagnyilvántartási rendszer felállítása, a választói névjegyzék összeállítása és az új kamara alapszabály-tervezetének megalkotása.

A kamarai ügyintéző szervezet az átmeneti időszakban is zökkenőmentesen működik, és zavartalanul teljesíti a kamarai közfeladatokat.

A tagnyilvántartási rendszer felállításához a törvény előírja, hogy az agrárkamarai tagságra kötelezettek a jogszabály hatályba lépését követő 60 napon belül kötelesek bejelentkezni az agrárkamarai nyilvántartásba, és 5.000 Ft összegű egyszeri kamarai hozzájárulást (regisztrációs díjat) kell fizetniük.

A leendő kamarai tagok tehát legkésőbb 2012. szeptember 30-ig kötelesek a magyar agrárkamara honlapján már működő online regisztrációs felületen bejelentkezni, és a kamarai hozzájárulást az ott közzétett 14100000-10790649-02000004 számú elkülönített számlaszámra befizetni.

Címkék: tagság, agrár, kamara, támogatás, mezőgazdaság