A forint erősödése miatt ugyanis már 284 forintért is lehetett eurót venni. Egy utazáson így több tízezer forintot is tudnak spórolni. A szervezett utak árain azonban nem látszik a forint erősödés. Az utazási irodák egyelőre kivárnak.

Varga Gábor párjával horvátországi nyaralást tervez. Azt mondja örül a forint erősödésének, így a nyaralásuk kicsivel olcsóbb lesz.  

- Körülbelül úgy 20-25 ezer forinttal lesz olcsóbb a nyaralás így. 1000 eurót váltunk - mondta Varga Gábor.

Sorban állnak az emberek a valutaváltóknál. A legtöbben a nyaraláshoz váltanak forintot. Ma 284 forintért lehetett eurót venni, horvát kunát pedig 39-ért. Ezekből fogy most a legtöbb. Egy éve nem lehetett ilyen olcsón hozzájutni. Az euró egyébként fél év alatt 15 %-kal gyengült. Télen volt amikor több mint 300 forintba került. Szakértők szerint a forint erősödése kiszámíthatatlan és nagyban függ az IMF tárgyalások eredményétől.   

- Arra számítunk hogy ez a forint erőssége marad. Vagy még talán jobb is lesz. Azt tapasztaljuk, hogy a nagy ügyfeleink kivárnak. Négyféle utasbiztosítást tudok önnek ajánlani - mondta az Exclusive Change valutaváltója, Marosi Szilveszter.
Csak kevesen kötnek utasbiztosítást. Ez nem csoda hiszen az elmúlt években 20-30%-kal is csökkent az utazók száma. Az iroda vezetője azt mondja: az ok egyszerű: nincs rá pénz. Ennek ellenére most, hogy erősebb a forint, nem csökkentenek az árakon.

- Ha tartós lesz az erősödés 2-3 hónap akkor fog megjelenni a piacon - mondta a Jetwing Travel ügyvezetője, Wimal Morapitiye.

Sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy külföldre utazzanak pihenni. Akik igen, ők leginkább a 100-150 ezer forintos utakat keresik. A legtöbben Horvátországba és Erdélybe utaznak. Csak utána következik Görögország és Olaszország.

Címkék: pénzváltók, roham, valuta, árfolyam, nyaralás, gazdaság