Több tucat árajánlatot készített az utóbbi hónapokban Keresztesi István vállalkozó. Itt azonban meg is áll. Megrendelést másfél hónapja nem kapott, pedig 5 éve nem emelt árat. Azt mondja: az idei év a mélypont. Munka nincs, költségei pedig folyamatosan nőnek.  

- Az is megfordult  a fejünkben hogy a vállalkozásunkat visszaadjuk. Éppen a párommal beszéltük, hogy nem is olyan rég több helyre is megpróbáltunk pályázni hogy abbahagyom és elmegyek egy állandó munkahelyre dolgozni - mondta az építőipari vállalkozó, Keresztesi István.

A cserépből az elmúlt évekhez képest az egy harmadára esett vissza a forgalom. A cserépen kívül a tégla eladás esett vissza a legjobban. Csak felújításokhoz és külső szigetelésekhez visznek alapanyagot.

- A hőszigetelő rendszerek mennek a legjobban a hozzá kapcsolódó színvakolatok kívülről ami látszik és a házból - mondta a Kapos-Épker Kft. kereskedelmi vezetője, Sipos Zoltán.

Ebben a festékáruházban is érzik a válságot. Csak az olcsóbb akciós termékeket keresik. A tulajdonos azt mondja: a csökkenő forgalom mellett egyre nehezebb a dolgozókat megtartani. A járulékos költségek ugyanis évről évre magasabbak.

Egyre több vállalkozó fontolgatja, hogy megszűnteti cégét. Ez nem csoda hiszen egy év alatt újabb 25%-kal csökkent a lakásépítések száma Somogyban. Idén eddig csupán 112 házat húztak tető alá. Pedig volt amikor ennek a többszöröse épült. 9 évvel ezelőtt a tavalyinak az ötszöröse.
Szakemberek szerint sokkal több beruházás kellene. Már a kis és középvállalkozások sem bírják sokáig munka nélkül. Ráadásul többségük még jobban eladósodhat a körbetartozások miatt.

Címkék: mélypont, eladósodás, építőipar, vállalkozók, Somogy, gazdaság