Somogyban csütörtökön 10 és 13 óra között Kaposújlakon, valamint Balatonfenyvesen ellenőrzik a vasúton áthaladókat.

Magyarországon a járművezetők átlagosan 27 kilométerenként haladnak át vasúti átjárón, s évente 40 súlyos baleset történik, közülük 20 halállal végződik. Ezen balesetek csaknem 100 %-át a gépkocsivezetők figyelmetlensége, agresszivitása okozza.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozott a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) és az Európai Unió által 2009-ben életre hívott „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampányhoz. Ennek célja a tragédiába torkolló vasútátjárós balesetek megelőzése. A vasúttársaság és a rendőrség ez évben június 7-én tartott először országos figyelemfelhívó kampánynapot, a mostani, július 26-i lesz a második ilyen nagy kampány. Július 26-án a szakemberek országszerte több kiemelt helyszínen ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.

A „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű nemzetközi kampány öt kontinens 40 országát érinti. Szervezőinek – köztük a MÁV Zrt.-nek – elsődleges célja, hogy az ellenőrzésekkel, figyelmeztetésekkel felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy egy-egy baleset, halálos tragédia is sok, ha figyelembe vesszük, hogy ezek az események kicsivel több körültekintéssel elkerülhetők. Éppen ezért a nemzetközi kampánynapon a vasútőrök, rendőrök és a vasútbiztonsági szakemberek nem csak a vasúti átjáróban áthaladókat felügyelik, de külön erre a célra nyomtatott szórólappal figyelmeztetik őket arra, hogy a tragédiák megelőzhetőek. A programmal tudatosítani kívánjuk a vasúti útátjárókat használók között, hogy rendkívül veszélyes, ha a vasúti átjárókra vonatkozó szabályokat megszegik. Az előírások megkövetelik, hogy az átjárókat fokozott óvatossággal közelítsék meg. A nemzetközi akcióprogram kiemelt célja továbbá, hogy a vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek száma csökkenjen. Ennek érdekében a MÁV Zrt. biztonsági szakemberei az ORFK-OBB munkatársaival közösen ellenőrzik a vasúti útátjárókat.

Címkék: kampánynap, vasúti átjáró, országos, MÁV, ellenőrzés, gazdaság