A tehenek már a téli takarmányt, szénát eszik, mert a legelők szinte teljesen kiégtek. A legnagyobb a gond Belső-Somogyban. Ott 1 hónapja egy csepp eső sem esett.

Csak sétálgatnak a tehenek és a birkák a legelőn. Ennivaló már nincs, a gyep teljesen kisült a szárazságban. Az állatok így a szemes takarmányt eszik, amit a gazdák eredetileg télre szántak. Azt mondják ilyenkor luxus ezzel etetni.

- A nyári legeltetést, amit normális esetben szeptember októberig meg lehet csinálni, ilyenkor nem tudjuk véghez vinni. És a télre szánt takarmányt kell az állatokkal megetetni, a lucernaszénát és fűszénát - mondta a fészerlaki agrármérnök, szarvasmarhatenyésztő, Horváthné Petrás Viktória.

De a takarmány is vészesen fogy, és nincs miből pótolni. A szárazság ugyanis a lucernát is sújtja. Kétszer ekkorának kellene lennie és már rég le kellett volna kaszálni. Az aszály Somogy 10-12 ezres marha és 16-17 ezres juhállományának fenntartási költségeit jelentősen megnöveli.  

- 20-30%-os terméskiesést okoz a kaszálásos legeltetéses területeken. Ami növeli az önköltségi árat. Ami a fogyasztói árakban is megjelenik - mondta a Somogy Megyei Agrárkamara szaktanácsadója, Túri Zoltán.

Azt azonban még nem tudni, hogy pontosan mennyivel. A tej önköltségi árát például a hőstressz is befolyásolta. A melegben 10-15%kal kevesebb tejet adtak. Ehhez jön még a takarmányár növekedés.

- Az elmúlt időszakban bekövetkezett szójaárnövekedés a tej önköltségét 3 forinttal növelte az elmúlt 1 hónapban, az év első időszakához képest - tájékoztatott a Fino Food Kft. ügyvezető-igazgatója, Egyed László.

A gazdák ezért nem sokáig tudják alacsony tartani az árakat. Várhatóan drasztikus hús és tejáremelés várható.

Címkék: szárazság, aszály, tej, kár, Somogy, gazdaság