Az árak ezért az utóbbi években 30-40 százalékkal csökkentek. Újépítésű családi házat már jóval áron alul lehet vásárolni. Erre egyébként ezért van is kereslet.

A minikertből nagyobbat, a 100 négyzetméteres családi házból kisebbet szeretne Makkai László. Azt mondja így havonta legalább 20 ezer forintot spórolna.

- Egyrészt egyedül maradtam. Gyakorlatilag özvegy vagyok. A lányom elköltözött, a fiam vagy van, vagy nincs. Szeretném a fenntartási költségeimet csökkenteni és természetszerűbben élni - mondta Makai László.

Egyre többen gondolkodnak így. Dömping van a családi házakból az ingatlanközvetítőknél. Csak itt több százat kínálnak. Azt mondják: a fenntartási költségek csökkentése és a hitelek miatt is lakásba, vagy kisebb házba költöznének a családi házasok. Sokan új építésű, 25 milliós ingatlanból húzódnak vissza két szobás panelbe. Utóbbihoz már 5-6 millióért is hozzá lehet jutni Kaposváron. Az ingatlan árak ugyanis az utóbbi években 30-40%- kal is csökkentek.

- Abszolút megélénkült az eladási vágy a családi házaktól. Főként általában két részre lehet osztani. Az olcsóbb, tehát 10 millió forint alatti családi házakra és a drágább, a 25 millió forintos családi házak tekintetében növekedett meg az eladási szándék - mondta a Geniusz 99 Ingatlanközvetítő üzletvezetője, Oláh Miklós.

Ez nem is csoda hiszen az új építésű 40-50 milliós ingatlanokat már 30 millióért is el lehet vinni.

Címkék: eladó, családi, ingatlan, ház, balaton, gazdaság