Takács Ernő takarmánynövényeket termeszt csaknem 200 hektáron. Körülötte szinte minden föld külföldi tulajdonban van. Szerinte ez nincs így rendben.

- A föld magyar kézben, tulajdonba maradjon, a gazdálkodásnál, a magyarok élvezzék az elsőbbséget. Főleg a helyben gazdálkodó kisebb családi vállalkozások - mondta a szentgáloskéri agrárvállalkozó, Takács Ernő.

Ezért is látogatott el arra a gazdafórumba, amelyet Budai Gyula államtitkár tartott. A fő téma az új földtörvény és a zsebszerződések kérdése volt.

- Aki ilyen szerződést köt, tisztában kell lennie, hogy ez érvénytelen szerződés, a legfőbb ügyésznek arra van lehetősége, hogy közérdekből megtámadja ezeket a szerződéseket. Ezért gyűjtjük ki Somogy megyéből, Győr-Sopron, Vas és Zala megyéből az ilyen jellegű szerződéseket - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Budai Gyula.

A szerződéseket az ügyészség megvizsgálja és büntetőeljárást is kezdeményezhet. Somogyban a becslések szerint több mint 10 ezer hektár föld van külföldi tulajdonban.

- A családi gazdaságok erősítése a lényeg és a földkérdés, aminek Somogyban is jól kell működnie, azok kapjanak állami földet, akik dolgoznak rajta - mondta a MAGOSZ megyei elnöke, Szabó Tamás.

A MAGOSZ továbbá olyan pályázatokat szeretne, amelyeket a fiatal gazdák kisebb önerővel is igénybe vehetnének.

Címkék: magosz, somogy, föld, szerződés, helyi, gazdaság