A tönkrement üdülők nemcsak a városképet csúfítják, komoly anyagi problémát is okoznak az önkormányzatoknak. Balatonberény összbevétele például a felére esett vissza, mióta tucatnyi szálloda bezárt a településen.

Óriási gaztenger, kitört ablakok, lelakatolt bejáratok fogadják a látogatót a balatonberényi strand közelében. Az egykori Honvéd üdülőt az önkormányzat próbálja formában tartani, néha még vadállatokkal is meg kell küzdeniük.

- Vadászokkal próbáltuk kiírtani a rókaállományt, információim szerint 60 darab rókakotorék található itt a területen. A mellette lévő büfé vendégei mondják annyi róka, borz van, hogy már a nevükön szólítják őket - mondta a balatonberényi polgármester, Horváth László.

Szeretnék, ha nem csak gondozhatnák, hanem hasznosíthatnák is az egykori üdülőt. Hat éve küzdenek ezért.

A valamikor híres balatonberényi Hotel Beach három épülettömbje is kong az ürességtől évek óta. A hozzá tartozó játszótéri játékokat már belepte a gaz, a moha.

Az üres épületek munkahelyeket és bevételt sem adnak az önkormányzatnak, így a 2000-es évek elejéhez képest fele annyi pénzből gazdálkodik a település. Ebben a szállodában nyaranta 3-400 ember fordult meg egy héten. Információink szerint több mint 1 milliárd forintért árulják, de senkinek nem kell.

- Nem az a probléma, hogy túl sokba kerülnek, hanem azt, amit még rá kellene költeni a felújítására, az kerül nagyon sokba és ha ott áll készen egy szép épület, akkor honnan lesz az év nagyrészében vendég - mondta a Balaton Utazási és Ingatlaniroda tulajdonosa, Bors István.

Az ingatlanos szerint nem szállodaként kellene hasznosítani ezeket az épületeket.

Balatonberényen kívül Balatonfenyvesen, Bélatelepen és Fonyódon is tucatnyi az elhagyatott üdülő. Egyesek szerint ezeket azért sem kell felújítani, mert már nincs rájuk kereslet. Mások szerint viszont sokan azért nem jönnek a Balatonra, mert az olcsó szállásokat keresik, de nem találnak.

Címkék: szellem, elhagyott, hotel, víz, balaton, gazdaság