Jelenleg az egyszerű egykilós fehér kenyér átlagosan 220 forint körül van. Rövidesen ennél jóval többet fizethetünk a boltokban. A Pékszövetség szerint már nem tudják tovább magukra vállalni a szakmabeliek a megnövekedett költségeket. Az energiaárak emelkedése után a liszt is drágul.   

- A malomipartól egy olyan jelzést kaptunk, hogy megközelítőleg 20%-os lisztár emelés várható és ebből arra a következtetésre lehet jutni, hogy a magyar sütőipar is kénytelen emelni - mondta a Magyar Pékszövetség elnöke, Septe József.

Az emelés mértékét még nem tudni, mert egyelőre nem fejeződött be az aratás, így a malmok sem tudnak pontos árat mondani. Egy kiló liszt jelenleg 74 és 85 forint között van. Ehhez jön még az energia és az üzemanyag árak növekedése is.

Somogyban még javában aratják a búzát. A megyében kevés eső volt, így a mennyiség is változó, de az ország kenyere meg lesz. A minőség viszont a vártnál sokkal jobb, mondta a MAGOSZ megyei elnöke.

- 50-től 70 ezer forintig fog mozogni, a jó minőségű búza ára az a 70 körüli, 70 ezer forint per tonna körüli árat is el fogja érni. Hogy aztán ebből a kenyér árával milyen összefüggések jönnek ki az egy másik kérdés, mert nem egyetlen tényezőn múlik a kenyér ára - mondta a Magyar Gazdakörök Szövetségének megyei elnöke, Szabó Tamás.

A Pékszövetség elnöke szerint két héten belül kiderül, mennyiért adják-veszik a malmok a búzát. Ezt követően lépnek a pékek és augusztus közepétől várható a kenyér árának emelkedése.

Címkék: pék, emelkedik, drágul, liszt, kenyér, gazdaság