A Dráva folyó osztrák vízgyűjtőjén az elmúlt 5 napban 100 mm csapadék esett területi átlagban, amelyből szombaton és vasárnap is jelentős 20-20 mm feletti eső hullott. A meteorológiai előrejelzések alapján további jelentős csapadék a hétvégéig nem várható.

A leesett nagy mennyiségű csapadék hatására a folyó magyar szakaszán is gyors árhullám alakul ki, mely a héten tetőzik. A jelenlegi vízállásokhoz képest a vízszintek 2 méteres gyors emelkedése várható kiemelten az Őrtilos-Barcs közötti szakaszon. Az árhullám várhatóan kedden tetőzik Őrtilosnál és pénteken hagyja el Drávaszabolcs térségét.
A kialakuló árhullám az előrejelzések szerint Drávaszabolcson 380 ± 25 cm körül tetőzik, amely várhatóan nem éri el az I. fokú védekezési szintet (Drávaszabolcson 430 cm), de a folyón lévő erőművek az előrejelzett értékeket több deciméterrel is befolyásolhatják. A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri az árhullám levonulását.
A meteorológiai előrejelzések alapján július 20-án újabb 20 mm-t meghaladó csapadék várható, ami újabb kisebb árhullám kialakulását idézheti elő.

A kialakuló árhullámok miatt a folyó sebessége jelentősen megnő, ami a vízi túrázók számára fokozott figyelmet igényel!

A folyó vízállásait a www.ddvizig.hu, illetve az www.ovisz.hu, honlapokon folyamatosan nyomon lehet követni.

Címkék: hatására, árhullám, tetőzik, Dráva, csapadék, gazdaság