A támogatási kérelem benyújtásának előfeltétele, hogy a termelő rendelkezzen jóváhagyott Egyéni tervvel, és hogy az abban vállalt szerkezetátalakítási tevékenységet elvégezze.

A 161/2008. (XII. 18.) FVM rendelet alapjána támogatási kérelmeket a 2010/2011. és 2011/2012. borpiaci években – az Egyéni tervvel összhangban – megvalósított tevékenységek befejezését követően, de legkésőbb 2012. július 16-ig lehet benyújtani. Támogatási kérelmet kizárólag az a kérelmező nyújthat be, aki megvalósította a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által jóváhagyott Egyéni tervében a 2010/11. és/vagy a 2011/12. borpiaci évre vállalt műveleteket. A támogatási kérelemhez csatolni kell az ültetvény támrendszeréről készített vázrajzot, az ültetvényleltárt, valamint a felhasznált szaporítóanyagra vonatkozó származási igazolás másolatát.

A fajtaváltáshoz vagy az ültetvény áttelepítéséhez csak igazolt származású szaporítóanyagot lehet felhasználni. Ezek lehetnek:
–    engedélyes árutermő iskolában előállított, hatóság által ellenőrzött és minősített,
–    hatóságilag ellenőrzött, igazolt eredetű alapanyag felhasználásával, házi szaporító iskolában saját célra előállított, vagy
–    más uniós tagállamban előállított, a hazai minőségi előírásoknak minden tekintetben megfelelő
ültetési anyagok.

A támogatás csak akkor fizethető ki, ha az MVH a helyszíni ellenőrzéskor megállapítja, hogy az Egyéni tervben megjelölt műveleteket szakszerűen és teljes mértékben elvégezték. További feltétel, hogy az ültetvény beállottságának el kell érnie a 90%-ot - tájékoztat a Magyar Agrárkamara.

Címkék: szőlőültetvény, Magyar Agrárkamara, gazdálkodók, kérelem, támogatás, gazdaság