Még egy réteg aszfalt, és kész a Balatonendrédet Lullával összekötő út. 3 és fél milliárd forint állami és uniós pénzből készült. A táj nem volt mindig ennyire nyugodt. Korábban sokan egymásnak ugrottak itt az út miatt. Egy településen élő azt mondja: az ide származottak, akik bejöttek ide nyaralni, azok ágálnak az út ellen.

Az útépítés nagy indulatokat, politikai küzdelmeket váltott ki még 2010-ben. Sokan azért támadták, mert egy Natura 2000-es természetvédelmi terület szélét érinti, és károsít egy legelőrészt. Az építkezést támogatók viszont a jobb közlekedés reményében harcoltak az útért.
Nagyon régóta várjuk ezt az utat. Nekünk ez nagyon jó lesz. Munkalehetőség is akad Tabon - mondja Nagy Sándor.

A polgármester szerint mára elcsitultak az indulatok, a helyiek többsége helyesli az útépítést. Azóta a környezetvédelmi szakahatóságok engedélyei is megérkeztek.
- Én biztos vagyok abban, hogy az ügymenet szerint minden rendben volt, az útnak minden engedélye megvolt, ezért épülhetett meg, mert ha egy icipci csont lett volna, ez az út nem épül meg - mondja Balatonendréd polgármestere, Késmárki Tibor.

A falubeliek közül egyesek mégsem látják az út jelentőségét. Nagy érdekünk nem fűződik hozzá. Mondjuk Endréd forgalma nagyobb lesz, mert az autópálya és ez a lullai út határolja. Biztos vannak olyan szempontok, hogy kell. Csak én még nem találtam meg - tette hozzá Fodor Adrián.

Az út most már majdnem kész. Ünnepélyes átadását augusztusra tervezik.

Címkék: összekötő, falubeliek, Lulla, Balatonendréd, út, Somogy, gazdaság